Головна Війна проти України Одещина тримає аграрний фронт

Одещина тримає аграрний фронт

Попри повномасштабну війну росії проти України одеські сільгоспвиробники роблять все можливе, щоб продовжувати виробництво і забезпечувати продовольчу безпеку України та світу. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на допис Одеської обладміністрації у Facebook.

«Безумовно, війна внесла свої корективи в діяльність агропромислового комплексу Одещини і нашим аграріям довелося швидко адаптуватися до абсолютно нових умов роботи. Позначилась на роботі агросектору і блокада одеських портів. Та попри все, Одеська область одна із перших в країні завершила збирання ранніх зернових та зернобобових культур: на площі 991 тис. га нашими аграріями вирощено та намолочено 2,6 млн. тонн зерна, у тому числі 1,7 млн. тонн пшениці», – розповів начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

У департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин обладміністрації,  що вченими-селекціонерами створено дев’ять нових сучасних сортів м’якої та твердої озимої пшениці, нові сорти озимого ячменю, кукурудзи та гороху, які вже внесені до Реєстру сортів. Окрім цього Одещина залишається на разі єдиним в Україні регіоном де вирощують рис – валовий збір цієї культури у 2022 році склав 2,7 тис. тонн.

«За кошти Європейського союзу залучено фінансову допомогу у сумі 60,7 млн. гривень. В області 4 підприємства отримали за утримання 146 голів ВРХ 773,8 тис. гривень та 144 фізичні особи за утримання 1010 голів корів у сумі 5,4 млн. гривень. Бюджетну дотацію на оброблювану одиницю угідь отримали 183 фермерських господарств в сумі 29,7 млн. гривень та 615 особистих селянських підприємств отримали – 24,8 млн. гривень» – поінформувала директор департаменту Алла Стоянова.

Серед пріоритетних завдань, які вдалось реалізувати цього року на Одещині – розвиток малого підприємства на селі: в області створено 51 нове фермерське господарство.

«Активно долучались наші фермери і до участі в різноманітних грантових програмах: зокрема, за 2022 рік вдалось залучити грантів на суму 68,7 млн. гривень. Наприклад, погоджено 84 заявки на суму 19,3 млн. гривень по отриманню мікрограндів для фермерів до 250 тис. гривень. Наші агровиробники вже отримали понад 7 млн. гривень по цій програмі. Два господарства отримали 14 мільйонів грантових коштів для розвитку садівництва, ще одне агропідприємство – 7 млн. гривень для тепличного господарства. 20,5 млн. гривень буде залучено для створення переробних підприємств», – додала Алла Стоянова.

Перегляди: 8