Головна Війна проти України Окупанти хочуть вивезти з порту Маріуполя українське зерно

Окупанти хочуть вивезти з порту Маріуполя українське зерно

Вид на Маріупольський морський порт, травень 2022 року

Російські окупанти намагаються частково відновлювати порт в окупованому Маріуполі, на території якого знаходяться український метал та зерно, що сигналізує про намір ворога вивозити крадене українське майно.

Як передає «ПроАгро Груп», про це директор ДП «Маріупольський морський торговельний порт» Ігор Барський розповів у коментарі «Європейській правді».

За його словами, на 23 лютого на території порту знаходилося 3,4 тис. тонн зерна на складах і ще 9 тис. тонн на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.

Наразі окупанти розблокували старі ворота порту. З урахуванням глибини близько 3,5 метра, туди можуть входити судна річкового типу з невеликою осадкою. Проте російські судна не можуть зайти у порт доти, поки не буде розчищена акваторія порту від затонулого морського транспорту. За словами Барського, окупанти можуть розчистити 3-4 причали з 18.

Аби це зробити, ворогу потрібна електроенергія, щоб мати можливість використовувати портальні крани.  Натомість портова підстанція пошкоджена, а її відновлення є складним процесом, який займає чимало часу. Тож завантажити свої судна українським майном загарбникам поки не вдасться.

Перегляди: 5