Головна Агрохімія Оптимальна архітектоніка – вдала перезимівля

Оптимальна архітектоніка – вдала перезимівля

В Україні розпочалася посівна кампанія ріпаку озимого. Із дня в день до неї приєднуються нові й нові господарства із різних регіонів. Щоб культура в оптимальній фазі увійшла на перезимівлю й перезимувала, фахівці Ukravit рекомендують не нехтувати рістрегуляцією й пропонують високоефективне рішення.   

«Формування оптимальної архітектоніки ріпака з осені – одна із запорук його успішної перезимівлі, а отже й подальшого повноцінного розвитку, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. –  Адже пласка сформована розетка в поєднанні з міцною кореневою «шийкою», не витягнутимнад поверхнею ґрунтуконусом наростання та розвиненою кореневою системою, по-перше, робить рослину стійкішою до вилягання, а по-друге – дозволяє накопичити достатньо вуглеводів, аби уникнути розтріскування за мінусових температуртапереростання. Такі рослини мають підвищену зимо- та морозостійкість, є менш вразливими перед комплексом хвороб, а отже, мають вищі шанси пережити зиму та у ліпшому стані відновити вегетацію навесні і показати наприкінці сезону гарну врожайність. Тому, незалежно від строків посіву, осіння рістрегуляція є обов’язковим заходом в успішній технології вирощування ріпака озимого».

В умовах агросезону – 2024 Олександр рекомендує обрати спеціалізований морфорегулятор-фунгіцид Асгард (мепікват-хлорид, 290 г/л + метконазол, 42 г/л). Мепікват-хлорид у його складі володіє системною дією та є інгібітором біосинтезу попередників гіберелінової кислоти – гормону вегетативного росту рослин. У субапікальній меристемі гальмується розтяг клітин, вони діляться в основному в поперечному напрямку, приводячи до потовщення стебла та кореневої «шийки» і збільшення їх діаметра. Також спричиняє зниження висоти рослин, сприяє поліпшенню життєздатності кореневої системи та посилює генеративний розвиток рослин. Метконазол має системну дію, швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється по усіх частинах рослин. Дія метконазолу проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їх загибелі. Має потужні властивості регулятора росту рослин, забезпечуючи потовщення листового апарату.

Асгард запобігає переростанню, виляганню рослин і покращує їх перезимівлю. Завдяки його застосуванню ріпак формує оптимальний габітус, із потужною кореневою системою та рівномірними бічними пагонами. Препарат є високоефективним за понижених температур повітря (від +5 °С), тож може застосовуватись на посівах пізніх строків сівби. Крім того, він контролює основний спектр хвороб культури, що також сприяє її зимостійкості та вдалій перезимівлі.

Перегляди: 1