Головна Війна проти України Перед посівною 5 млн. гектарів сільгоспземель непридатні для використання

Перед посівною 5 млн. гектарів сільгоспземель непридатні для використання

Знищена техніка російських окупантів на полях Чернігівщини

Війна в Україні далася взнаки на посівній кампанії. За даними обласних військових адміністрацій, приблизно 5 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель непридатні для використання. Про це розповів голова Аграрного комітету Верховної Ради Олександр Гайду, передає «ПроАгро Груп».

«Через війну в Україні забруднені понад 5 млн. гектарів сільськогосподарських земель», – зазначив нардеп.

Внаслідок бойових дій колосальні площі земель поки непридатні до використання. Вони заміновані, забруднені вибухонебезпечними залишками або ж на них тривають бойові дії.

«За останньою інформацією від ОВА — йдеться про близько 5 мільйонів гектар земель сільськогосподарського призначення, які потребують обстеження, та можуть бути забрудненими», — зазначив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За словами Олександра Гайду, для швидшого розмінування Україна залучає міжнародні організації. Зокрема, представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) планують на 2023 рік виділити близько 50 мільйонів доларів на закупівлю механізованих засобів розмінування та підготовку операторів таких засобів. Їх використовуватимуть для очищення забруднених вибухонебезпечними предметами українських територій.

«Через замінування або наявність на землях сільгосппризначення небезпечних предметів їх неможливо засіяти. Наприклад, озимих культур засіяли всього на площі  4,5 млн. га, хоча минулого року ці культури висіяли на 7,7 млн. га. Це напряму впливає на продовольчу стабільність країни. Тому сьогодні наше першочергове завдання за допомогою міжнародних партнерів створити умови для розмінування землі малих та середніх аграріїв, які не мають можливостей зробити це самостійно», — підкреслив голова аграрного комітету.

Перегляди: 4