Головна Ринок України Експорт/імпорт Переробники молока не підтримують заборону імпорту з європейських країн

Переробники молока не підтримують заборону імпорту з європейських країн

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) не підтримує заборону на імпорт агропродукції з Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії після 16 вересня навіть у разі, якщо ембарго на українську агропродукцію буде в силі.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Зерно».

«Дзеркальні дії з нашого боку нічого, крім подальшої ескалації та закриття преміум ринку ЄС для нашої агропродукції та молочної продукції зокрема, не принесуть. Тому ми категорично проти таких дій та риторики з боку влади», — заявив виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур.

Він висловився, що замість дзеркальних погроз потрібно зосередитися на професійному захисті українського агропромкомплексу, і зокрема розробити заходи публічного лобізму, доводити на переговорах з партнерами, чому експорт якісної та більш дешевої української продукції до ЄС вигідний споживачам єврозони і що від того виграє ЄС.

У СМПУ впевнені, що альтернативна продукція посилює конкуренцію та стимулює розвиток виробництв усіх торгуючих країн.

«Потрібно професійно відстоювати перед споживачами ЄС позицію, що більш дешева українська продукція рослинництва — благо для Європи. Ця аргументація ляже в основу угоди при вступі України до ЄС. Щоб її підготувати та відстояти, потрібні холодні голови та витримка. Такий підхід ми всіляко підтримуємо2, — вказав Дідур.

В Спілці наголошують, що певні групи впливу не хочуть бачити Україну конкурентом після вступу в ЄС, тож вони і винні у настроях щодо подальшої заборони української агропродукції.

«Піддаватися на дії цих провокаторів — необачно і небезпечно, бо вони лише чекають від нас емоційних і необдуманих вчинків», — вважає Арсен Дідур.

Нагадаємо, з 2 травня до 16 вересня цього року в Польщі, Угорщини, Словаччини та Болгарії діє заборона ЄС на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України. У відповідь на можливе продовження ембарго Україна може розглянути дзеркальні заходи, про що заявляли українські посадовці.

Перегляди: 4