Головна Логістика Перевезення через західні кордони залізницею знову активізується

Перевезення через західні кордони залізницею знову активізується

Після заяв росії про вихід із «‎зернової угоди»‎ очікувано, що перевезення зерна через західні прикордонні переходи залізницею знову активізується. «Укрзалізниця» на сьогодні більш підготовлена до такого розвитку подій, ніж були у березні-квітні.

Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Latifundist.com.

За його словами, останнім часом перевантажувальні термінали на західних прикордонних переходах працювали не на повну потужність.

«‎Якщо, наприклад, у березні поточного року ми спочатку передавали на кордоні приблизно 200 вагонів з зерном за добу, то вже у липні збільшили передачу до 560-580 вагонів. І це завдяки збільшенню кількості перевантажувальних терміналів на кордоні і активній роботі представників аграрного бізнесу. А потім у серпні-вересні, коли зернова угода запрацювала, вагонопотік у бік західного кордону скоротився, а добова передача зерна складала приблизно 500-520 вагонів. Значна частина зерна почала експортуватися через морські порти України‎», – зауважив експерт.

Наразі працює 13 вантажних прикордонних переходи з 5 сусідніми країнами, розповів Валерій Ткачов. Але УЗ має плани по збільшенню кількості прикордонних переходів, а саме вже завершуються процедури по відкриттю додаткового переходу з Молдовою Березине-Басарабяска.

«‎На початку жовтня у нас відбулася зустріч із представниками молдовської сторони, де ми домовилися упродовж місяця-півтора організувати спільний контрольний пункт пропуску на молдовській стації Басарабяска. Готуємо через 1-2 місяці відкриття ще додаткові вантажні переходи Рава-Руська – Гребенне (по колії 1435 мм) й додаткові переходи Старжава-Кросценко (Польща) та Ділове-Валя-Вішеулуй (Румунія)», – зазначив експерт.‎

За його словами, навіть наявні прикордонні переходи задіяні не на повну потужність. Тому залізниця закликає бізнес максимально використовувати всі наявні пункти пропуску та наявну пропускну спроможність стиків.

«‎На жаль, бізнес нерівномірно використовує наявні прикордонні переходи та концентрується тільки на окремих переходах. Шукайте інформацію, вивчайте і їдьте на якомога більшу кількість переходів. Зі свого боку УЗ планує продовжити надавати усю необхідну інформацію експортерам‎», – наголосив Валерій Ткачов.

Перегляди: 4