Головна Рослинництво Олійні Перше обприскування ріпака озимого в умовах 2021 року

Перше обприскування ріпака озимого в умовах 2021 року

На календарі весна, і вже невдовзі ріпак озимий розпочне відновлення вегетації. Та паралельно з цим, із підвищенням температурного режиму до +5…+7°С із зимової діапаузи розпочнуть виходити та заселяти посіви шкідники. Крім того, варто зважати й на те, що після перезимівлі на полі буде значний тиск збудників хвороб. Саме тому в період відновлення вегетації на посівах ріпака необхідно провести першу обробку одночасно проти шкідників і хвороб.

«Після відновлення вегетації на ріпак озимий чатує цілий комплекс небезпек, – підтверджує керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець. – Так, серед шкідників у ранньовесняний період найпоширенішими є прихованохоботники. Зокрема, першим поля заселяє ріпаковий стебловий прихованохоботник, а дещо згодом – капустяний стебловий прихованохоботник, і за відсутності заходів контролю вони можуть знищити до 20 % майбутнього врожаю. Тому як тільки середньодобові температури перевищать +5 °С, слід , встановити жовті чашки-пастки, які допоможуть правильно проводити моніторинг і вчасно провести першу інсектицидну обробку. Що стосується хвороб, то, в першу чергу, необхідно звернути увагу на ті посіви, які входили на перезимівлю перерослими. Оскільки такі рослини найчастіше уражуються комплексом збудників прикореневих гнилей, фомозу, тифульозом та іншими патогенами».

Для перших обробок ріпака озимого Олександр радить застосувати бакову суміш високоефективних препаратів Антигусінь (лямбда-цигалотрин, 50 г/л) та Дезарал (карбендазим, 500 г/л).

Інсектицид Антигусінь володіє контактною та кишковою дією і контролює широкий спектр шкідників. Його діюча речовина впливає на обмін кальцію в синапсах і натрій-калієві канали, порушуючи функцію нервової системи, що призводить до ураження рухових центрів та сильного перезбудження шкідника. Препарат починає діяти від температури повітря +5 °С, що надзвичайно актуально при коливаннях весняних температур. Він ефективно контролює комплекс ранньовесняних шкідників ріпака, в тому числі видів прихованохоботників. Фунгіцид Дезарал володіє надзвичайно сильними лікувальними та захисними властивостями і надійно захищає ріпак озимий від збудників комплексу грибкових хвороб, які успішно перезимували як на самому ріпаку, так і на відмерлих рослинних рештках. Карбендазим у його складі блокує поділ ядер патогенів через зв’язування діючої речовини із бета-тубуліном, за рахунок якого формуються мікротрубочки. Він є ефективним проти борошнистої роси, прикореневих гнилей, зокрема фузаріозної, тифульозу, блокує поширення сірої гнилі та має властивість «підсушувати» некрози, присутні на рослинах ріпака в ранньовесняний період або на рослинах після боронування.

Таким чином, провівши своєчасну першу комплексну обробку із застосуванням високоефективних препаратів, ви забезпечите вашим посівам надійний захист від комплексу загроз в цей період, а також оптимальний весняний старт.

Перегляди: 2