Головна Агрохімія Плануйте посівну правильно

Плануйте посівну правильно

На які показники варто дослідити посівний матеріал?

Вже сьогодні більшість аграріїв планують посівну кампанію 2022 року. А оскільки однією з передумов одержання високих врожаїв є використання для сівби якісного насіннєвого матеріалу з високими сортовими та посівними показниками, вчені «Інституту здоров’я рослин» рекомендують попередньо дізнатися, наскільки якісне насіння буде висіяне під врожай наступного року.

Що ж входить в поняття «посівні якості насіння»? Це – сукупність показників якості насіння, що характеризують його придатність до посіву (схожість, енергія проростання, маса 1000 насінин, чистота, життєздатність, вологість, зараженість хворобами, заселеність шкідниками), пояснюють в Інституті. Найважливішим показником, звичайно, є схожість. Відсоток схожості встановлений стандартом ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», і він забезпечує проростання насіння в польових умовах і формування густоти посіву. Для розрахунку норми висіву обов’язково потрібно провести дослідження з визначення маси 1000 насінин та чистоти. Крім того, не менш важливим показником є енергія проростання насіння. Однак варто відзначити, що за допомогою стимуляторів росту та мікродобрив можна домогтися підвищення цього показника на 3-5%.

Та щоб отримати рівномірні здорові сходи, варто взяти до уваги ще один важливий показник, а саме – зараженість посівного матеріалу хворобами: адже відсутність інформації про наявність патогенів на насінні може значно погіршити стан сходів.

Близько 70% хвороб сільськогосподарських культур, консультує керівник агробіологічної лабораторії «Інституту здоров’я рослин» Володимир Конограй, передається через насіннєвий матеріал. Зараженість насіння хворобами – це наявність на поверхні чи всередині насінини, у міжнасіннєвому просторі, життєздатних патогенів, здатних за сприятливих умов спричинити ураження проростків, а при інтенсивному розвитку – навіть їх повну загибель. Фітопатологічна експертиза насіннєвого матеріалу дозволить виявити видовий склад патогенів, якими заражене насіння, після чого можна правильно підійти до вибору фунгіцидного протруйника.

«Аналіз досліджуваних у 2021 році зразків насіння свідчить про збільшення відсотка його зараженості збудником Fusarium spp. до 23%, порівняно з попереднім роком із показником 12%, – розповідає Володимир Конограй. – Також збільшився відсоток виявлення збудників Alternaria spp. – до 55%. Крім того, досить часто у досліджуваних зразках траплялися збудники твердої та карликової сажки. Для протруювання такого насіння потрібні спеціалізовані протруйники. А серед насіння бобових культур збільшилася частота виявлення бактеріозів».

При купівлі вже протруєного насіння, зазначає вчений, варто враховувати, що всі протруйники чинять фітотоксичний ефект, який може проявлятися у зниженні відсотка схожості насіння та збільшенні кількості аномальних проростків. Тож для зменшення цих побічних проявів варто під час посіву використовувати мікродобрива та стимулятори росту. Тому візьміть ці фактори до уваги перш ніж купувати та висівати насіння – адже це запорука майбутнього врожаю.