Головна Овочівництво Площі під промисловим картоплярством будуть зменшаться

Площі під промисловим картоплярством будуть зменшаться

Через погодні умови, невисоку маржинальність бізнесу, дорогий насіннєвий матеріал, добрива та ЗЗР, площі під промисловими посадками картоплі зменшаться.

Як передає «ПроАгро Груп», про це в своїй колонці на AgroTimes написав Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна», однієї з найбільших компаній, що репродукують насіння картоплі.

Він зауважив, що через тривалі дощі цьогорічна картопляна посівна в Україні відстає майже на два тижні.

«Традиційно ранню картоплю в Україні окремі господарства починають висаджувати з кінця березня. У нашій Чернігівській області сезон посадки стартує приблизно 10-го квітня. А цього року картоплярі змогли масово вийти в поле лише 20-21 квітня. На Дніпропетровщині й Запоріжчині в цей час «картопляні» господарства зазвичай вже завершували посівну, тоді як цього року деякі аграрії в ті самі дати садити ще й не починали, бо не могли вийти в поле. Київщина й Житомирщина спізнюються за термінами посадки приблизно на тиждень», – уточнив експерт.

На думку Миколи Гордійчука, фермери або поспішатимуть завершити висаджування картоплі вчасно, або розтягуватимуть ці терміни, але тоді ризикують недоотримати врожай.

До того ж істотно подорожчали мінеральні добрива та засоби захисту, є проблема із залученням ресурсів для посівної. Нині неймовірно дорога логістика, що здорожчує постачання насіннєвого матеріалу картоплі по Україні. За низької ціни у 5-6 грн/кг протягом усього минулого сезону пристойна врожайність на богарі у 30-35 т/га дозволяє хіба що вийти в нуль.

«З іншого боку, господарства, які вже зробили інвестиції в картопляний напрям, мають спеціалізовану техніку та сховища, не схильні робити різких кроків і відмовлятися від картоплярства. Хоча є підстави припускати, що площі під промисловим картоплярством за підсумками посівної будуть меншими порівняно з попередніми роками», – зробив висновок експерт.

Перегляди: 6