Головна Тваринництво Молоковиробництво Поголів’я корів знову скорочується, найбільше – в приватних домогосподарствах

Поголів’я корів знову скорочується, найбільше – в приватних домогосподарствах

Тенденція щодо чисельності поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) загалом та корів зокрема в Україні залишається незмінною: за підсумками першого кварталу 2021 року знову скоротилося поголів’я у присадибному секторі, водночас зростає частка промислового скотарства. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

За даними Держстату, станом на 1 квітня 2021 року загальне поголів’я ВРХ в Україні налічувало 3 139,3 тис. голів (на 6,4% менше проти аналогічної дати 2020-го). Із них 1 011,7 тис. утримувались у  промисловому секторі (-1,9%) та 2 127,6 тис. голів – у господарствах населення (-8,4%).

Інформаціюпро нарощення чисельності промислового поголів’я худоби подали такі області: Київська (+10,3%; 82,3 тис.),Тернопільська (+5,1%; 32,9 тис.), Дніпропетровська (+1,7%; 30,2 тис.). За аналізований період нарощування поголів’я ВРХ у господарствах населення не відбувалося. Наразі, утримання ВРХ найбільше скоротилося у присадибних господарствах Чернігівської (-20,2%; 57,9  тис.), Херсонської (-16,6%; 59,8 тис.) та Київської (-15,5%; 29,7 тис.) областей.

«Чисельність худоби в присадибному секторі з року в рік стабільно скорочується, а через вимоги сьогодення та рух ринку в бік ефективного та якісного виробництва молока-сировини присадибний сектор, по суті, відживає. Залишається лише виробництво для власних потреб сім’ї та для поціновувачів «домашнього молочка», – прокоментувала аналітик АВМ Яна Лінецька.

Домогосподарства, які вирішують зайнятися молочним скотарством як бізнесом, створюють мініферми та переходять у промисловий сектор. Не можна недооцінювати й загальносвітову тенденцію, яка притаманна навіть традиційно «фермерській» Європі, – стрімке зростання частки та ролі великих, понад 1000 корів, молочно-товарних ферм інтенсивного типу виробництва.

Перегляди: 5