Головна Тваринництво Молоковиробництво Польські молочники занепокоєні загостренням ситуації в Україні

Польські молочники занепокоєні загостренням ситуації в Україні

Погіршення ситуації на кордонах України становить значну загрозу для торгівлі з Польщею. Можливий спалах збройного конфлікту призведе до порушення зовнішньої торгівлі сичужним сиром, сиром та йогуртом.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Forum Mleczarskie.

За даними дослідницької компанії Sparks Polska, лише в першому півріччі 2021 року Україна була основним одержувачем польських йогуртів з обсягом 3,5 тис. тонн на суму $4,2 млн. з часткою 17%. За цей же період з Польщі в Україну було ввезено 3,76 тис. тонн свіжих сирів на суму $4 млн., частка в експорті цієї категорії складає 5,4%.

При цьому у Міністерстві економіки України з грудня 2021 року розглядають звернення 23 молокозаводів, об’єднаних у Спілку молочних підприємств України. У ньому чітко зазначається, що імпорт сиру в Україну негативно впливає на становище українських виробників. Ситуація схожа на минулорічну, коли група з 14 виробників просила для захисту вітчизняних виробників провести спеціальне розслідування щодо зростання імпорту в Україну.

Наведені тоді дані свідчили, що у 2020 році в Україну з Польщі було поставлено близько 47 тис. тонн сиру, 28 тис. тонн незбираного молока та 12 тис. тонн вершкового масла. За даними Державної митної служби, імпорт сиру в Україну зріс з 23,7 тис. тонн  у 2019 році до 46,7 тис. тонн у 2020 р. У 2020 році також різко зріс імпорт молока (в 3,6 рази), вершків (в 3,3 рази) та вершкового масла (у 2,5 рази).

Основними польськими постачальниками в Україну є Mlekpol (SM), Mlekovita Group та Spomlek (SM).

Перегляди: 7