Головна Війна проти України Попри війну Україна готується до весняної посівної

Попри війну Україна готується до весняної посівної

Цьогорічна посівна є найскладніша за всю історію незалежної України, адже вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікуються, що старт в південних регіонах почнеться приблизно через тиждень; масштабно по Україні — після 10 квітня, повідомив заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає «ПроАгро Груп».

«Тиждень тому ми анонсували рішення. В досить простій формі онлайн кожний агровиробник може подати до міністерства фактичний стан підготовки до посівної і зазначити потреби, які в нього є. Ми допомагаємо зв’язатися з постачальником відповідних ресурсів, які допоможуть. Ми закликаємо всіх долучитися до цієї ініціативи. Це допоможе скоординуватися», – додав Висоцький.

Своєю чергою Кабінет міністрів запроваджує план підтримки посівної кампанії, яка має незабаром стартувати там, де це можливо. Держава компенсуватиме відсотки кредитів на покриття сільгоспвитрат. Аграріям надаватимуться держгарантії на 80% залучених ними кредитів, що дозволить впевнено проводити посівну кампанію

«Сьогодні вже затвердили рішення, яким держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов’язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності. Також аграріям надаватимуть державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів», – додав він.

За словами прем’єра, це дасть змогу фермерам отримати кошти на посівну та бути впевненими, що в разі втрати врожаю вони не збанкрутують.

Крім того, Кабмін подав законопроект до парламенту про скасування акцизу на паливо та ПММ та зниження ПДВ з 20 до 7%, не виключено варіант і 0% ПДВ, якщо логістичні витрати постачальників зростатимуть.

Перегляди: 4