Головна Новини Ринок України Посухи в південних регіонах мають кумулятивний ефект, – Марія Колесник

Посухи в південних регіонах мають кумулятивний ефект, – Марія Колесник

Зміна клімату зіграла на руку фермерам, які працюють на півдні України: урожайність овочів і фруктів у 2020 році підвищилася до 20% через раннє дозрівання. Але на цьому гарні новини закінчуються. Підвищення середньорічної температури навіть на 1°C призводить до зниження показників зволоження території, а посуха тягне за собою ризики втрати врожаю. За даними Державної служби статистики, у січні — серпні 2020 року індекс виробництва сільгосппродукції скоротився майже на 10% до аналогічного періоду 2019 року.

В цілому минулий рік показав падіння врожаю на 11%, експорт зернових та олійних скоротився на 13%, недобір в ягідній галузі склав 50% порівняно з минулим роком, пише «ПроАгро Груп» з посиланням на «Фокус».

«Минулорічна посуха — це явище не одного року, вона виникає протягом останніх років. У південних регіонах України, особливо в Одеській області, складається ситуація, схожа на ту, що спостерігалася в Румунії, — пояснила Марія Колесник, заступниця директора інформаційно-аналітичної компанії «ПроАгроГруп». — У сусідів така сильна торішня посуха трапилася вперше за 60 років, вона мала кумулятивний ефект. Одна справа, коли протягом року не було дощів, інша — коли така ситуація триває кілька років: ґрунтові води йдуть глибше, унаслідок починають псуватися власне ґрунти».

На думку експертки, ця проблема буде ускладнюватися, й одним зрошенням, на яке більшість сподіваються, навряд чи врятуватися. Зрошення може допомогти зберегти баштани або сади, але як зрошувати мільйони гектарів, засіяних зерновими культурами — пшеницею або кукурудзою?

Перегляди: 1