Головна Агрометеорологія Потепління у середині грудня призвело сходи озимини до стресу

Потепління у середині грудня призвело сходи озимини до стресу

У другій декаді грудня в Україні спостерігалася мінлива за температурним режимом погода. У першій половині декади переважали мінусові значення температури повітря, а у другій – відбулося суттєве потепління і середньодобові температури повітря набули плюсових значень, що призвело до відлиги, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінагрополітики.

За даними Національної Академії аграрних наук, на початку декади рослини озимих культур знаходилися у стані зимового спокою, однак після внаслідок підвищення середньодобових температур до позитивних значень у денні години у рослинах спостерігалось повільне протікання ростових процесів.

«Таке зимове потепління є аномальним явищем хоча і досить частим протягом останніх років. Різкі перепади температури повітря формують стресову ситуацію для рослин. До того ж потепління часто спостерігається і за відсутності прямої сонячної інсоляції – за хмарної погоди. При цьому тимчасова хоч і незначна активізація фізіологічних процесів у рослинах відбувається без фотосинтезу. Це призводить до надмірного виснаження їх оскільки витрати енергетичних ресурсів на дихання та інші фізіологічні процеси не поповнюються. Відбувається порушення стану зимового спокою, що є вкрай небажаним. Але, найбільшу небезпеку від потепління може викликати різке зниження температури за відсутності снігового покриву», – зазначили  науковці.  

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН», озимі зернові культури наразі перебувають у стані неглибокого зимового спокою.

Перегляди: 31