
З кожним роком зростає популярність кави серед українців і, відповідно, зростає імпорт даного продукту.
Так, за останні 5 років імпорт кави в Україну виріс на 63% і в 2020 році досяг рівня 48,4 тис. тонн на загальну суму в $166,1 млн., повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.
Варто зазначити, що близько 51% кави імпортується в необсмаженому вигляді і переробляється вже на території України. Основними постачальниками кави для України є європейські країни, які імпортують зерна кави, доводять до певної товарної кондиції (фасують, обсмажують, мелють, перетворюють в розчинну) та реалізують далі.
ТОП 5 країн експортерів кави до України у 2020 році:
- Польща – $37,8 млн. (23%);
- Італія – $25,5 млн. (15%);
- Німеччина – $14,8 млн. (9%);
- В’єтнам – $14,6 млн. (9%);
- Бразилія – $12,4 млн. (7%).
«За оцінкою FAO, у 2018 році рівень споживання кави середньостатистичним українцем знаходився на рівні 1,2 кг в рік, хоча у 2000 році він становив 0,2 кг на людину. За даним показником ми знаходимося аж на 86 місці у світі, значно поступаючись перш за все європейським країнам. Однак розпочата тенденція зростання рівня споживання кави продовжиться в найближчі роки, що однозначно призведе до подальшого зростання імпорту кави», – зауважила аналітик УКАБ Світлана Литвин.