Головна Війна проти України росія організувала масштабну контрабанду зерна з України

росія організувала масштабну контрабанду зерна з України

Черга вантажівок із зерном на прикордонному пункті у Чонгарі, 17 червня 2022 року. Фото Planet Labs

росія організувала масштабну контрабандну операцію з продажу вкраденого в Україні зерна за участю близько 30 суден. У результаті кремль, ймовірно, отримав близько $530 млн, які пішли на військові витрати. У схемах вивезення використовують підроблені документи, а також таємні переміщення вантажів із судна на судно.

Про це свідчать результати розслідування, яке провело агентство Associated Press (AP), передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Obozrevatel.

За даними AP, супутникові знімки та дані морських радіопередавачів допомогли відстежити 30 суден, які здійснили понад 50 рейсів із краденим в Україні зерном. Вони возили продовольство з окупованих росією районів до портів Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн, використовуючи підроблені декларації та прийоми зі зміною суден.

У схемі задіяні «багаті бізнесмени та державні компанії з росії та Сирії», зазначає агентство. При цьому деякі фігуранти вже зіткнулися з фінансовими санкціями з боку США та ЄС.

Як пояснив генеральний директор компанії з аналізу морських даних Winward Амі Даніель, контрабандисти часто фальсифікують транспортні маніфести та митні декларації, щоб приховати справжнє походження вантажів. За його словами, такі дії – чіткий сигнал про те, що відбувається незаконна торгівля.

«Фальсифікація документації – це тактика, яка використовується зловмисниками для приховування походження товарів, які вони перевозять, чи то з метою ухилення від санкцій, контрабанди незаконних товарів чи інших злочинів», – сказав Даніель.

Але рф використовує не лише фальшиві декларації.

«Щоб вкрасти зерно, вони просто їздять у Ростов і Таганрог, у невеликі російські порти, змішують зерно з російським і кажуть, що це російське», – розповів гендиректор українського агрохолдингу HarvEast Дмитро Кушнір.

«Схоже, те саме відбувається і в морі. Супутникові знімки та дані передавачів показують: великі вантажні судна з росії зустрічаються з дрібнішими суднами, що перевозять зерно як з кримських, так і з російських портів, що приховує справжнє походження вантажу. Потім ці великі судна доставляють змішане зерно до Єгипту, Лівії, Іраку та Саудівської Аравії», – зазначається в розслідуванні.

«Контрабандна операція з перевезення зерна з окупованих регіонів України здійснюється залізничним та автомобільним транспортом до портів Криму. Звідти воно відправляється покупцям на Близькому Сході», – резюмували в агентстві.

Зазначається, що крадіжка зерна є воєнним злочином. Також росія, за даними агентства, навмисно знищувала посіви в Україні, щоб підняти світові ціни на зерно і більше заробити на контрабанді.

Перегляди: 2