Головна Війна проти України росія шукає покупців на вкрадене українське зерно в Африці

росія шукає покупців на вкрадене українське зерно в Африці

Завантажений українським зерном російський балкер «Матрос Позиніч» пливе протокою Босфор поблизу Стамбула, прямуючи до Середземного моря, 22 травня. Фото Reuters.

Американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких знаходиться в Африці, а також у Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланку та Туреччину, що російські кораблі, завантажені вкраденим українським зерном, можуть вирушити в дорогу.

Як передає «ПроАгро Груп», про це у своїй редакційній статті пише The New York Times.

Американське попередження лише загострило дилему для африканських країн, багато з яких уже почуваються в пастці між Сходом і Заходом. Адже вони можуть опинитися перед важким вибором: або, з одного боку, отримати вигоду від військових злочинів і не сподобатися могутньому західному союзнику, або, з іншого – відмовитись від дешевої їжі в той час, коли ціни на пшеницю зростають, а сотні тисяч людей голодують.

Минулої п’ятниці глава Африканського Союзу, президент Сенегалу Мекі Салл зустрівся в росії з президентом путіним, щоб забезпечити поставки зерна. Критики стверджують, що поїздка, під час якої пан Салл згадував свого «дорогого друга володимира», зіграла прямо на руку путіну, запропонувавши йому ще один інструмент для використання розбіжностей у міжнародній відповіді на його жорстокий напад на Україну.

При цьому багато африканських країн неоднозначно ставляться до санкцій проти росії з причин, які включають їхню залежність від продажу російської зброї, симпатії часів холодної війни та уявлення про подвійні стандарти Заходу.

росія та Україна забезпечують близько 40% потреби в пшениці в Африці, де ціни на зерно зросли на 23% за останній рік, повідомляє Організація Об’єднаних Націй. За даними ООН, в регіоні Африканського Рогу через руйнівну посуху 17 мільйонів людей голодували, в основному в частині Сомалі, Ефіопії та Кенії. Понад 200 тис. людей у ​​Сомалі перебувають на межі голоду .

Зіткнувшись з такою гострою потребою, багато африканських країн навряд чи будуть вагатися з покупкою зерна, що постачається Росією, незалежно від того, звідки воно походить, сказав директор Міжнародного інституту стратегічних досліджень HORN (Кенія) Хасан Ханнедже.

«Африканцям байдуже, звідки вони беруть їжу, і якщо хтось збирається моралізувати про це, вони помиляються. Потреба в їжі настільки гостра, що їм не потрібно це обговорювати», – зазначив він.

За його словами, на більшій частині Африки будь-який тиск щодо поставок зерна росією, може мати зворотний ефект, якщо Захід не зможе запропонувати спосіб подолання дефіциту пшениці.

«Якщо Захід може надати альтернативи, країни прислухаються до цього. Але істерика з цього приводу лише підштовхне їх далі в обійми росії», – підкреслив пан Ханнедже.

***

Тим часом в Держдепартаменті США підтвердили, що Сполучені Штати працюють з іншими країнами, щоб запобігти продажу зерна, яке, ймовірно, було вкрадено в Україні.

Кілька іноземних офіційних осіб заявили, що Сполучені Штати попросили їх забезпечити, щоб їхня країна не купувала вкрадене українське зерно, при цьому прохання було зроблено в дусі співпраці, а не примусу. У Пакистані, який розглядає можливість придбання двох мільйонів тонн пшениці в росії, високопоставлений чиновник зовнішньополітичного відомства сказав, що американці підкреслили суверенітет Пакистану, коли вони звернулися за допомогою.

Туреччина є центром зусиль для відстеження вкраденого українського зерна, оскільки російські судна, які вирушають з Криму, зазвичай проходять через турецькі води. У п’ятницю посол України в Туреччині закликав владу розслідувати походження зерна, що перевозиться росією.

Перегляди: 2