Головна Агрохімія Розширений контроль хвороб соняшника

Розширений контроль хвороб соняшника

Гідротермічні умови сприяють повсюдному ураженню соняшника, фомозом, альтернаріозом, септоріозом, стебловою формою білої та сірої гнилей, на Півдні – іржею, фомопсидозом. Щоб не дати хворобам прогресувати й захистити майбутній врожай, фахівці Ukravit радять не нехтувати фунгіцидними обробками і забезпечити культурі повноцінний захист.

«Через строкатість цьогорічної посівної пізніх ярих культур і травневі приморозки соняшник в різних регіонах України наразі перебуває у найрізноманітніших фазах росту та розвитку: від декількох пар листків і до утворення «зірочки», а подекуди – вже й цвітіння, – відзначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Та що їх об’єднує, то це вразливість перед комплексом небезпечних хвороб, передумови до поширення яких створили нещодавні опади. Тому незалежно від того, проявилися ознаки хвороб візуально чи ні, необхідно подбати про фунгіцидний захист посівів. У протилежному випадку втрати майбутньої врожайності можуть сягнути понад 50%. Позначитися це може й на якості врожаю, зокрема олійності, кислотному числі, виповненості, масі 1000 насінин. А це – подвійні втрати для аграрія. Тому незалежно від того, в якій фазі соняшник на вашому полі, а особливо – напередодні-початку цвітіння, неодмінно проведіть необхідні обробки проти хвороб».

Для контролю розширеного комплексу небезпечних хвороб Олександр рекомендує обрати новітній SDHI-вмісний фунгіцид Ріальт (піраклостробін, 300 г/л + боскалід, 200 г/л). За рахунок поєднання високоефективних діючих речовин він володіє лікувальними та профілактичними властивостями і забезпечує тривалий період захисної дії, а завдяки вираженому фізіологічному ефекту подовжує вегетацію культури.

Піраклостробін у складі фунгіциду – це локально-системна діюча речовина з трансламінарними властивостями, що володіє захисними та лікувальними властивостями. Він блокує транспорт електронів у дихальному ланцюжку мітохондрій, що призводить до блокування дихання патогена та його здатності виробляти енергію, через що проростання спор та ріст росткових трубок не відбувається. А боскалід володіє локально-системною дією із профілактичними та лікувальними властивостями. Після обприскування частина діючої речовини залишається на поверхні рослини, а решта проникає всередину, поширюється трансламінарно і по ксилемі акропетально. Ця діюча речовина є інгібітором сукцинатдегідрогенази (SDHI) в мітохондріальному ланцюзі транспорту електронів, де блокує ключовий етап дихання клітин, в результаті чого порушується енергопостачання патогенів. Вона інгібує проростання спор, ріст росткових трубок і блокує утворення апресоріїв.

Ріальт ефективно контролює склеротиніоз, альтернаріоз, фомоз, сіру гниль та інші небезпечні хвороби соняшника, особливо під час цвітіння. Однак для проведення обприскувань під час цвітіння найкраще обирати ранкові, вечірні та нічні години. Також препарат має позитивний досвід застосування за допомогою мультикоптерів (дронів).

Перегляди: 5