Головна Новини Ринок України Сезон цукроваріння розпочнеться з історичним мінімумом заводів

Сезон цукроваріння розпочнеться з історичним мінімумом заводів

Цього місяця стартує новий цукровий сезон, коли заводи починають переробку буряків нового врожаю.

За прогнозами ННЦ «Інститут аграрної економіки», цього року урожай складе 7,5–7,8 млн. тонн цукрового буряку, що еквівалентно виробництву 1,1 млн. тонн цукру при внутрішній річній потребі 1,06 млн. тонн. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Mind.ua.

У Національній асоціації «Укрцукор» констатують, що до початку поточного цукрового сезону дійшли 23 підприємства, що на 10 заводів менше, ніж торік, і є історичним мінімумом.

На відміну від хлібопекарської галузі, де частина підприємств відпала через анексію, більшість бурякопереробних потужностей розташовані далеко від районів активних бойових дій (за винятком кількох підприємств у Харківській та Чернігівській областях) і ухвалювали рішення про участь у сезоні виходячи з економічних, а не військових причин.

Основна проблема спільна для всієї харчової промисловості – ціна на енергоносії. Для цукровиків вона найсерйозніша через енергоємність виробництва. За підрахунками заступника директора Гнідавського цукрового заводу Олександра Нікишина, за 100% використання підприємством газу більше половини виробленого цукру (400 із 700 тонн) довелося б спрямовувати на компенсацію вартості енергоносія.

Гравців може виручити висока цукристість буряків – це дозволить скоротити витрати газу на виробництво одиниці продукції.

Перегляди: 4