Головна Агрометеорологія Сходи озимих на початку березня отримали більше сонця ніж зазвичай

Сходи озимих на початку березня отримали більше сонця ніж зазвичай

Впродовж першої декади березня несприятливих явищ для посівів зимуючих культур не спостерігалося. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний бюлетень Гідрометцентру України.

Зазначається, що середня добова температура на більшості територій країни була на 1.5-4,5 °С вища за норму. Сонячного сяйва за декаду до поверхні землі надійшло від 29 до 73 годин, що близько або на 11-28 годин більше середніх багаторічних показників.

Станом на 10 березня озимі культури (жито, ячмінь, пшениця) на більшості території ще знаходилися у стані зимового спокою. У тих районах Миколаївської, Херсонської та Закарпатської областей, де напередодні було відмічено відновлення вегетації озимих культур, посіви знаходилися у фазах кущіння та 3-го листка.

Стан посівів оцінювався як переважно добрий та задовільний. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) становила  від 0 до -5 °С, що значно вище критичної температури вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання озимого жита становила мінус 12-14 °С; озимої пшениці у фазі сходів – 3-го листка – мінус 8-11 °С, у фазі кущіння – мінус 12-13 °С; озимого ячменю та ріпаку – мінус 8-9 °С.

На окремих полях Чернігівської області упродовж двох декад відмічалася льодяна кірка товщиною 13-21 мм, ступінь розповсюдження становив 40-70% площі поля. Коливання температури повітря обумовило незначне збільшення її товщини.

За узагальненням даних відрощування зразків зимуючих культур, взятих метеостанціями з полів 20 лютого 2021 року, значної загибелі та пошкодження рослин не виявлено. На посівах озимої пшениці лише в окремих районах Дніпропетровської, Луганської та Рівненської областей зрідженість (в межах 11-20% загиблих рослин) зафіксована у 4%, 20% та 25% зразків відповідно.

В окремих районах Дніпропетровської області відмічена повна загибель озимого ріпаку через «випирання» рослин. У відрощених зразках озимого ячменю та багаторічних трав зрідженості не виявлено.

Перегляди: 4