Головна Агрометеорологія Сніг з українських полів вже зійшов остаточно

Сніг з українських полів вже зійшов остаточно

Станом на 20 березня озимі культури (пшениця, ячмінь, жито) на більшості території усе ще знаходилися у стані зимового спокою. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний бюлетень Укргідрометцентру.

На звітну дату снігу на полях вже не було, лише місцями у північних та східних областях спостерігалися його залишки висотою 1-5 см, на високогір’ї Карпат – 39-140 см.

Зазначається, що у Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській та півдні Одеської областей, де було відмічено відновлення вегетації озимих культур, посіви знаходилися у фазах кущіння та 3-го листка.

Стан посівів оцінювався як переважно добрий та задовільний. В озимого ріпаку у Кіровоградській, Дніпропетровській та Херсонській областях відмічалося відновлення вегетації у фазі утворення листової розетки. Стан посівів переважно добрий.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) становила від нуля до -5 °С, у Запорізькій, Донецькій, Харківській, Луганській та Дніпропетровській областях – 6-8 °С.

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами та на зябу у Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській, на півдні Одеської та Донецької областей становили від 21 до 45 мм.

Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами та на зябу було достатнє та оптимальне – 121-160 мм і більше продуктивної вологи. Однак на багатьох площах Миколаївської, Херсонської та на окремих площах Одеської областей запаси продуктивної вологи були низькими для ранньовесняного періоду в становили 87-120 мм. Глибина весняного промочування ґрунту на цих площах становила від 96 до 140 см.

Перегляди: 0