Головна Економіка і аграрна політика Споживчі ціни у вересні 2023 року зростали повільніше, ніж очікувалось

Споживчі ціни у вересні 2023 року зростали повільніше, ніж очікувалось

У вересні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (рік до року) надалі сповільнювалася – до 7,1% з 8,6% у серпні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%.

Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України. Фактичні темпи зростання цін були суттєво нижчими за прогноз Національного банку, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію НБУ.

Швидше сповільнення інфляції зумовлювалося насамперед більшою пропозицією продуктів харчування, зокрема овочів та фруктів нового врожаю, а також кращими врожаями зернових та олійних, у тому числі на тлі швидшого їх збирання. Ці чинники в умовах обмежених експортних можливостей впливали на вартість як сирих, так і оброблених продуктів харчування.

«Основний внесок у сповільнення інфляції сирих продуктів харчування мало здешевлення фруктів. Так, ціни на кавуни та виноград знижувалися завдяки збільшенню обсягів виробництва, на банани та цитрусові – внаслідок падіння зовнішніх цін. Зростання цін на яблука сповільнилося завдяки кращому, ніж торік, урожаю. Збереження значних темпів падіння цін на овочі було зумовлено хорошими врожаями більшості їх видів завдяки сприятливим погодним умовам і нарощенню обсягів виробництва окремими регіонами. Надалі дешевшали крупи та борошно, відображаючи низькі експортні ціни та збільшення виробництва. Помірніше здорожчання яєць було зумовлене ефектами бази порівняння, проте ціни на яйця залишалися високими в умовах збільшення їх експорту. Пригальмувало зростання цін на молоко під впливом зниження світових цін та слабкого зовнішнього попиту», – зазначили в Нацбанку.

Подорожчання оброблених продовольчих товарів і надалі сповільнювалося (до 10,6% рік до року). Така динаміка пояснюється подальшим зниженням тиску з боку витрат бізнесу насамперед на харчову сировину, оптимізацією виробничих і логістичних ланцюгів, а також поліпшенням інфляційних та курсових очікувань.

Так, сповільнювалося зростання цін на м’ясні та молочні продукти, хліб та борошняні вироби. Курсова стійкість сприяла зниженню темпів зростання цін на продукти, що мають значну частку імпорту в собівартості, зокрема рибні продукти, каву, чай, соки, шоколад, цукерки, сухофрукти, прянощі. Падіння цін на соняшникову олію поглибилося як внаслідок зниження світових цін, так і з огляду на значні надходження на переробку соняшника нового врожаю.

Перегляди: 3