Головна Війна проти України США можуть тимчасово зняти санкції з білорусі в обмін на транзит зерна...

США можуть тимчасово зняти санкції з білорусі в обмін на транзит зерна з України

США розглядають можливість тимчасового скасування санкцій на білоруські калійні добрива в обмін на транзит через територію білорусі українського зерна. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на публікацію The Wall Street Journal.

За словами співрозмовників видання, обговорюється скасування санкцій строком на шість місяців. Передбачається, що доставка зерна з України здійснюватиметься залізницею через білорусь до литовського порту Клайпеда. При цьому експорт українського зерна через польські порти розглядається як менш зручний, оскільки у Польщі інша ширина залізничної колії, ніж в Україні, а переставляти ні кордоні вагони на інші колісні пари чи перевантажувати зерно займає багато часу і гальмує процес.   

Раніше WSJ писала , що генсек ООН Антоніу Гутерріш запропонував пом’якшити обмеження на експорт калійних добрив із росії та білорусі в обмін на пропуск суден із зерном із портів України. У мзс рф заявили, що для цього спочатку необхідно розглянути питання зняття санкцій із російського експорту.

Своєю чергою, росія відкидає заклик світової спільноти розблокувати українські чорноморські порти, але допускає можливість зняття такої блокади в обмін на скасування усіх санкцій, які запроваджені проти неї через війну в Україні. Про це, зокрема, заявив заступник міністра закордонних справ рф Андрій Руденко, повідомляє ТСН.

«Потрібно глибоко дивитися на весь комплекс причин, який спричинив нинішню продовольчу кризу, і в першу чергу, це ті санкції, які введені проти росії з боку США та ЄС, які заважають нормальній вільній торгівлі, в тому числі і продовольчими товарами, включаючи пшеницю, добрива та інші речі. Тому це питання потрібно розглядати дуже комплексно і всебічно: якщо наші партнери хочуть досягти вирішення, то потрібно, у тому числі вирішувати проблеми, пов’язані зі скасуванням тих санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт», – сказав він.

Перегляди: 6