Головна Овочівництво Світом шириться «цибулева лихоманка»

Світом шириться «цибулева лихоманка»

В Україні набирає обертів «цибулева лихоманка». Але вона не обмежується кордонами лише нашої країни – ціна на цибулю невпинно зростають і у Європі, і в Азії, іноді перетинаючи вже не лише межі доцільного, але й раціонального, передає «ПроАгро Груп».

Якщо ще на початку поточного року аналітики овочевого ринку гадали, чи досягнуть ціни на цибулю позначки 1 доллар за кілограм, то тепер вони вже сперечаються, коли вона подорожчає до понад 50 гривень за кілограм у гурті. І це йдеться про звичайну ріпчасту, а не про дорогі сорти, цінник на які вже й зараз в деяких супермаркетах перевищує 100 гривень.

Гострий дефіцит цибулі в Україні виник через окупацію рашистами півдня України, де зосереджено близько 80%  її комерційного виробництва. В захоплених районах вирощування цибулі різко знизилося, та й та цибуля, яку фермери там все-таки змогли виростити, не була доступна для поставок в інші регіони. Таким чином, Україні, яка раніше щороку експортувала 20 тис. тонн й більше цибулі, наразі сама стала імпортером, купуючи її сьогодні у Польщі, Румунії, Молдови, Азербайджану, Казахстану.

Але проблеми із цибулею зараз є не лише в Україні. У Європі, де через посуху врожай цибулі скоротився на 10%, цінники теж активно зростають. Країни, які ще мають певні запаси овоча, скорочують поставки на зовнішні ринки, аби забезпечити свої внутрішні.

Через виснаження власних сховищ й дефіцит світової торгівлі справжня цибулева паніка вирує зараз на Філіппінах, де цибуля нині найдорожча у світі: цінник на неї злетів за останні кілька місяців ушестеро, до 13 доларів за кілограм. Це втричі дорожче за курятину і більше, ніж заробляє середньостатистичний філіпінець за день.

Перегляди: 6