Головна Агрометеорологія Світовий банк оцінив можливі наслідки зміни клімату для агросектору України

Світовий банк оцінив можливі наслідки зміни клімату для агросектору України

До середини XXI століття під впливом різних чинників, зокрема й зміни клімату, знизиться врожайність основних сільськогосподарських культур України.

Такий прогноз надали у Світовому банку, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на УНІАН.

«До середини століття внаслідок різних чинників, зокрема й зміни клімату, спостерігатиметься зниження врожайності основних сільськогосподарських культур України, в тому числі ячменю, кукурудзи та соняшника. Проте врожайність озимої пшениці на півночі та північному заході України до 2050 року може зрости на 20-40 відсотків у порівнянні з 2010 роком», – йдеться у прогнозі.

Також прогнозується, що значно скоротяться площі, придатні для вирощування ялини, бука, сосни та дуба – ключових порід деревини в Україні. Зі зміною клімату, ймовірно, зростатиме загроза лісових пожеж і значного поширення деяких видів комах.

«Температура може підвищитися на понад 4 °C до кінця XXI століття, при цьому зима буде вологішою, а літо – сухішим, зі значними коливаннями в різних регіонах України. Прогнозується, що до кінця століття в південному степу буде різке щорічне збільшення кількості тропічних ночей і спекотних днів. Підвищення температури влітку може призвести до спеки та посилення посушливості на півдні та сході України. Прогнозується, що навіть з деякими заходами щодо пом’якшення клімату кількість морозних днів і ночей у південному регіоні зменшиться», – зазначили у Світовому банку.

Перегляди: 4