Головна Новини Ринок України Свинарство стало прибутковішим за рослинництво

Свинарство стало прибутковішим за рослинництво

KSG Agro у 2024 році лише за довгостроковими угодами планує поставити на ринок України близько 240 тис. голів поросят, що становитиме 8% ринку.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Kurkul.com.

«В умовах ускладненого експорту рослинницької продукції, нами з початку війни ставку логічно та усвідомлено було зроблено саме на свинарство. Через блокаду портів та проблеми з логістикою ціни на зернові всередині країни впали до критичного мінімуму. Це стало величезною проблемою для більшості аграріїв. Але для такого вертикально інтегрованого холдингу як наш це був додатковий ресурс для розвитку: свинарство різко стало набагато прибутковішим, ніж рослинництво», — розповів голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.

Компанія поставила собі за мету навіть відновити поголів’я у прифронтових областях, втрачене внаслідок війни та окупації. Аби мінімізувати ризики, викликані воєнним станом, підприємство нарощує виробництво за рахунок збільшення майданчиків, при цьому обмеживши кількість поголів’я на кожній фермі.

Сергій Касьянов вважає, що в українських свинарів — велике майбутнє. Річ у тому, що на сьогодні цілий ряд країн Східної Європи не виробляють достатньо свинини навіть для внутрішнього споживання. Наприклад, Румунія та Болгарія  власними потужностями задовольняють лише 25-30% потреб свого населення. Великим імпортером свинини (обсягом $1,7 млрд. на рік) є і Польща.

«Україна має як експортний потенціал, так і технології, спеціалістів, чого не мають, скажімо, в Болгарії та Румунії. І ми могли б в кооперації будувати потужності з виробництва свинини, створювати спільні підприємства. Це велика перспектива для українських свинарів», — додав Сергій Касьянов.

Перегляди: 32