Головна Тваринництво Молоковиробництво Транзитний енерго-протеїн в зниженні вартості раціонів на молочній фермі

Транзитний енерго-протеїн в зниженні вартості раціонів на молочній фермі

Принципи годівлі молочної худоби в останні роки зазнали істотних змін. Стало зрозуміло, що подальше нарощування рівня концентрованих кормів в раціоні високопродуктивної корови є необґрунтованим з точки зору фізіології  харчування організму, і призводить до вибраковки високопродуктивної тварини вже через 2-2,5 лактації з початку експлуатації. Виходить, що корова не завжди може оплатити навіть затрати, понесені  на її вирощування з теляти.

Найчастішими причинами передчасної вибраковки дійних корів вважаються порушення обміну речовин, що проявляються у вигляді кетозів, ацидозів, гепатозів, захворювань копит в гострій формі І якщо навіть такі захворювання не досягають критичності існування тварин в череді, вони однаково приводять до різкого порушення репродуктивної функції, внаслідок чого народжуються ослаблені телята, з яких практично неможливо виростити високопродуктивну корову. В результаті порочне коло замикається, а подальше існування молочного бізнесу ставиться під питання.

Світова практика свідчить, що забезпечення високопродуктивних корів протеїном відбувається за рахунок використання спеціальних концентрованих білкових добавок на основі захищених, які не розщеплюються в рубці тварин – байпас протеїнів. Байпас протеїн, транзитом проходить передшлунки, поступає безпосередньо в тонкий кишківник, де відбувається його розщеплення до амінокислот, а їх всмоктування додатково забезпечує синтез білкових попередників молока. Однак застосування тільки байпас протеїнів не вирішує повністю проблему метаболічних захворювань (ацидоз, кетоз, гепатоз та ін.) і подальшу вибраковку високопродуктивних корів.

Застосування розроблених науковцями Інституту тваринництва Національної академії аграрних наук України високоенергетичних білкових добавок, зокрема, транзитного енерго-протеїну на основі захищених від розщеплення в передшлунках протеїну (байпас протеїн) та одночасно крохмалю (байпас крохмаль) дозволяє збільшити надходження в організм високоудійних корів не тільки білка в тонкий кишківник, а й енергії, за рахунок транзиту легкозасвоюваних вуглеводів, головним чином крохмалю. Доведено, що це реальний шлях істотного зростання продуктивності тварин, зниження витрат поживних речовин на одиницю продукції, нормалізації обмінних процесів в організмі високопродуктивних корів і внутрішньоутробного розвитку теляти. Особливо важливо, що радикальна зміна обмінних процесів організму високопродуктивної корови, за рахунок застосування транзитного протеїну і крохмалю, є ідеальним способом забезпечення стабільного фізіологічного стану організму корів та збільшення їх продуктивного довголіття на кілька лактацій.

Застосування таких добавок забезпечує:

  1. Нормалізацію фізіологічних процесів (збільшення нерозщеплюваних в рубці протеїну до 65% і крохмалю – до 70%; підвищення засвоєння протеїну і енергії раціону за рахунок перенесення частини поживних речовин на їх більш ефективне перетравлювання в тонкому кишківнику на 25-30%; зниження гостроти дефіциту енергії, як в транзитний період, так і в першу половину лактаційного періоду у корів; профілактика розвитку ацидозу (за рахунок значного скорочення розпаду крохмалю в рубці) і кетозу (за рахунок підвищення ефективності енергії перетравних білка і вуглеводів при кишковому їх перетравленні) в перші 100 днів лактації та запобігання надмірних втрат маси корів у цей період; нормальний внутрішньоутробний розвиток і народження повноцінних телят в фізіологічному відношенні).
  2. Підвищення продуктивності (подовження продуктивного довголіття корів до 4-5 повноцінних лактацій за рахунок фактору зниження ризику виникнення метаболічних захворювань; підвищення молочної продуктивності на 15 -20% (в залежності від вихідного рівня молочної продуктивності); подовження плато максимального удою (піку лактації) на 20-25 діб і більше, поступове його зниження в другу фазу лактації; збільшення вмісту жиру в молоці на 0,1-0,3%; збільшення вмісту білка в молоці на 0,1-0,4%; підвищення якості молока та молозива).
  3. Покращання відтворення (нормальний перебіг отелень і зниження післяпологових ускладнень; скорочення тривалості сервіс-періоду до фізіологічної норми у 75-90 днів).
  4. Зростання економічної ефективності (має найнижчу вартість байпасного протеїну (НРП) в порівнянні з іншими високобілковими кормовими добавками, що  застосовуються в годівлі корів; зростання економічних показників виробництва молока).

Транзитний енерго-протеїн являє собою суху сипучу від яскраво-жовтого до світло-коричневого кольору кормову суміш, з високим вмістом захищених від  розпаду в передшлунках жуйних протеїну та крохмалю, що використовуються в годівлі корів.

  • Кількість ОЕ (обмінної енергії) в продукті 12,5 – 13,5 МДж.
  • Кількість СП в продукті 34-35% (в абсолютно сухій речовині 39-40%).
  • Кількість НРП (протеїну, який не розщеплюється в рубці) в продукті 60-65%.
  • Кількість НРК (крохмалю, який не розщеплюється в рубці) в продукті 65-70%.

Транзитний енерго-протеїн являє собою натуральний продукт на основі технології переробки рослинних компонентів з високим вмістом сирого протеїну і крохмалю. Кормова добавка має широкий спектр біологічної дії, підвищує рівень енергії і білка в сухій речовині раціону, нормалізує фізіологічний стан тварин і стимулює отримання додаткової молочної продуктивності, а також збільшує продуктивне довголіття корів.

На відміну від наявних світових підходів щодо захисту кормових білків від розщеплення в рубці, транзитний енерно-протеїн забезпечує відразу дві захищені від розщеплення в передшлунках жуйних поживні речовини – протеїн і крохмаль. Завдяки високій енергії, білок перетворюється в амінокислоти в тонкому кишківнику, стимулюючи процес додаткового синтезу білка молока без їх витрачання на енергетичні цілі. Одночасно з цим глюкоза, яка утворюється при ефективному розщепленні крохмалю в тонкому кишківнику, всмоктується в кров і стає потужним джерелом енергії і попередником синтезу лактози, яка визначає молочну продуктивність корів. При цьому добавка не несе абсолютно ніякого кетогенного і ацидотичного ефекту, і на відміну від поширених кормових аналогів, профілактує виникнення метаболічних захворювань і гепатозів.

Про сучасні принципи годівлі молочної худоби та інші інноваційні підходи у тваринництві йтиметься на Ukrainian Livestock Summit 2023 вже 13 жовтня у Київському гольф-центрі. Квитки на сайті: https://livestock-summit.com.ua/

Перегляди: 11