Головна Війна проти України Туреччина веде переговори щодо організації зернового експортного коридору

Туреччина веде переговори щодо організації зернового експортного коридору

Туреччина веде переговори з росією та Україною щодо відкриття коридору через Босфор для експорту зерна з України. Як повідомляє «ПроАгро Груп», про це агентству Reuters у четвер розповів високопоставлений турецький чиновник.

«Туреччина веде переговори як з росією, так і з Україною щодо експорту зерна з України», – сказав він на умовах анонімності.  

Окремо ще двоє людей, знайомих з цим питанням, також підтвердили інформацію про те, що Туреччина має намір допомогти вивозити зерно з України. Один з них зазначив, що попри членство Туреччина у НАТО, росія вважає Туреччину більш «нейтральною».

«Туреччина готова зробити свій внесок у своєрідний моніторинг цього експорту з Одеси через Чорне море, тому що Туреччина традиційно дуже сильна в Чорному морі, і вона готова допомогти», – прокоментував високопоставлений європейський дипломат у середу, виступаючи за умови анонімність.

Туреччина вже має два фрегати, два підводні човни та півдюжини патрульних і штурмових кораблів у Чорному морі, й багато іншого можна було б швидко викликати для такої місії, сказав Йорук Ісік, керівник консультаційної компанії Bosphorus Observer зі Стамбула.

Турецькі судна могли б патрулювати маршрути продовольчого коридору, а також знешкоджувати встановлені на них міни. Проте існує багато перешкод для будь-якої угоди, зокрема, вимоги росії щодо скасування деяких санкцій, дрейфуючі міни та непомірні витрати на страхування морського маршруту, кажуть чиновники та аналітики.

Перегляди: 6