Головна Ринок України Експорт/імпорт У 2023 році зріс експорт цукру й кукурудзи, а також імпорт добрив...

У 2023 році зріс експорт цукру й кукурудзи, а також імпорт добрив й ЗЗР

За підсумками 2023 року в Україні зросли обсяги експорту та склали майже 100 млн. тонн товарів. Це на 112 тис. тонн більше, ніж у 2022 році. Втім, у вартісному вимірі показник впав на 18,7% або $35,8 млрд., повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінекономіки.

Попри загальний спад експорту українських товарів, позитивні тенденції спостерігалися, наприклад, на ринку цукру, якого було вивезено в 1,7 раза більше, ніж позаторік. Однак наймасовіший за обсягом експортний товар – кукурудза при фізичному зростанні на 5% у грошах приніс на 16,8% менше, ніж роком раніше. Минулого року з України вивезли 26,2 млн. тонн цієї зернової культури.

«Надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем в логістиці», – зазначила перший віце-прем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

На відміну від експорту, імпорт у грошовому вимірі торік зріс та склав $62,2 млрд. Так, у топ позиціях закупівель за кордоном – добрива та засоби захисту рослин.

Перегляди: 30