Головна Ринок України Експорт/імпорт У квітні Україна встановила новий рекорд з експорту вантажів

У квітні Україна встановила новий рекорд з експорту вантажів

Україна вийшла на довоєнний рівень експорту. У квітні встановлено новий рекорд – експортовано 13,1 млн. тонн українських вантажів на $3,3 млрд. Про це повідомила перша віце-премʼєр — міністр економіки України Юлія Свириденко на своїй сторінці у Facebook, передає «ПроАгро Груп».

«Це абсолютний рекорд за весь час повномасштабної війни. До прикладу, у березні експорт становив 11,8 млн. тонн, у січні – 12 млн. тонн. Що важливо – ця цифра вища, ніж рівень довоєнного лютого 2022 року. Тоді ми експортували 12,8 млн. тонн», — наголосила урядовиця.

За її словами, «ключем» для українського експорту стала логістика. Так, робота українського морського коридору дала змогу частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону.

Ще одним важливим рішенням для збільшення обсягів експорту стало запровадження механізму страхування суден від воєнних ризиків. Спершу він діяв лише на агропродукцію, але згодом поширився на всі невоєнні вантажі.

«Додало до зростання та розширення пропускної спроможності «шляхів солідарності», передусім з Молдовою і Румунією. І покращенням умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів», — зауважила урядовиця.

Перегляди: 344