Головна Рослинництво Олійні У квітні в Україну доставлять першу цього року партію імпортної сої

У квітні в Україну доставлять першу цього року партію імпортної сої

У квітні до України прибуде судно Papa John, яке привезе 51,5 тис. тонн бразильської сої.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Ukrainian Shipping Magazine.

«Ймовірно, судно прибуде в ДП «МТП Південний» 11 квітня. За попередніми даними, одержувач сої – компанія Allseeds, яка імпортує її для свого олієекстракційного заводу в порту «Південний», – зазначає видання.

За наявною інформацією, сою закупили в Бразилії через непомірно високі ціни в українських фермерів, тоді як там вона зараз коштує 520 доларів за тонну. Компанії, мабуть, довелося зробити вибір на користь імпорту, щоб не зупиняти виробництво на своєму ОЕЗ. Адже раніше повідомлялося, що українські переробники почали розглядати рекордний урожай бразильської сої в якості альтернативної пропозиції, й імпорт першої підтверджує цю інформацію.

Власне виробництво сої в Україні у поточному сезоні скоротилася майже на третину – до семирічного мінімуму в 3,1 млн. тонн. Це пов’язано як зі скороченням загальної площі посівів, так і зі зменшенням врожайність внаслідок літньої посухи. Минулого місяця ціна на боби на внутрішньому ринку України зросла до 20 тис. гривень за тонну (за умови доставки на підприємство переробника).

Варто відзначити, що подібний випадок імпорту сої був і у 2020 році. Тоді Бердянський порт вперше за останні 17 років обробив імпортний вантаж зернобобових. За даними Stark Shipping, партія імпортного вантажу склала 21 тис. тонн. Як повідомляла прес-служба порту, соя також прибула з Бразилії, але для Пологівського ОЕЗ. Та партія забезпечила роботу підприємства впродовж двох місяців.

Перегляди: 3