Головна Війна проти України У Стамбулі розпочались переговори про розблокування експорту українського зерна

У Стамбулі розпочались переговори про розблокування експорту українського зерна

У Стамбулі розпочались переговори у закритому форматі за участю України, російської федерації, Туреччини та Організації Об’єднаних Націй щодо розблокування експорту українського зерна. Про це Міністерство національної оборони Туреччини повідомило у Твіттері, передає «ПроАгро Груп».

«Розпочалася чотиристороння зустріч військових делегацій міністерств оборони Туреччини, російської федерації та України з делегацією Організації Об’єднаних Націй щодо безпечного перевезення морським транспортом зерна та продуктів харчування, які перебувають в українських портах», – йдеться у повідомленні.

Це перші офіційні чотиристоронні переговори, які мають вивести з глухого кута питання про експорт українського зерна. Ключовим елементом позиції української сторони є питання безпеки транспортування ресурсу Чорним морем.

Напередодні міністр іноземних справ Дмитро Кулеба зазначив, що Україна перебуває «за два кроки» від досягнення домовленості про розблокування експорту, однак росія не зацікавлена ​​у тому, щоб українське зерно повернулося на світовий ринок.

«Вони прагнуть показати країнам Африки та Азії, що хочуть урятувати їх від нестачі продовольства. Але росія не зацікавлена ​​в тому, щоб Україна експортувала, тому що вони знають, що якщо ми експортуватимемо, ми отримуватимемо доходи з міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими», – сказав Кулеба.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський на сьогоднішній он-лайн зустрічі з політиками Північної Кореї заявив, що блокування росією експорту українського продовольства призвело до кризи на Шрі-Ланці. В подальшому соціальні вибухи можуть відбуватися в інших країнах.

«Погляньте лише на один приклад – на події на Шрі-Ланці. Шокуюче зростання цін на їжу й пальне спричинило соціальний вибух. Ніхто зараз не знає, чим це закінчиться. Однак всі ви знаєте, що такі ж вибухи можливі і в інших країнах, які зачіпають продовольча та енергетична кризи», – зауважив Зеленський.

Він додав, що до загострення цієї кризи призвела цинічна блокада Росією українських морських портів, адже росіяни не випускають на світовий ринок критично важливе постачання українського продовольства.

Перегляди: 4