У Житомирі в теплиці Поліського національного університету вирощують салати й пряні трави, що мають неабиякий попит у покупців.
Про це розповіла фахівець кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва агрономічного факультету цього вишу Анна Тютюнник, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».
«Нині в теплиці вирощуємо шість видів салатів — дуболисті зелений та червоний, маслянисті теж зелений і червоний, американський коричневий салат, є дуже гарні кучеряві сорти Кармесі. Також реалізуємо чотири види пряних трав: руколу, цибулю шніт, коріандр і петрушку. Ще підростає й базилік, – розповіла Тютюнник.
За її словами, рослини продають у торф’яних стаканчиках вартістю 18 грн. за кущ. Такий салат або пряну рослину можна поставити вдома у воду і споживати у свіжому вигляді. Висіяні в кінці жовтня рослини зростатимуть до закінчення весни. Далі теплицю продезінфікують та законсервують на літні місяці.
За інформацією прес-служби вишу, теплиця Поліського національного університету площею 400 кв. метрів поділена на дві частини. В одній вирощують салати і пряні трави, а в іншій — розсаду овочів. Наприкінці лютого там висіють перець та баклажани, які довго сходять, а згодом — помідори, огірки, кавуни, дині, кабачки та інші культури. Розсаду також продаватимуть.
Роботу теплиці забезпечує автоматизована система, що дає змогу керувати більшістю процесів з мобільного телефону. Усі культури вирощують органічним способом. Університет використовує якісне насіння провідних селекційних компаній, схожість якого сягає 95-98%.