Головна Птахівництво У загиблих на Херсонщині лебедів виявили пташиний грип

У загиблих на Херсонщині лебедів виявили пташиний грип

На додаток до випадків масової загибелі на Херсонщині у заповіднику «Асканія-Нова» рідкісних птахів — сірих журавлів і огарів, які склювали отруєне зерно, розкидане на полях аграріями для боротьби з гризунами, у Національному природному парку «Нижньодніпровський», що в Олешківському районі Херсонської області, знайшли мертвими 20 лебедів.

Дослідження біоматеріалу загиблих птахів було встановлено наявність у них вірусу грипу типу А1 субтипу Н5. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби.  

Наразі фахівці ДПСС вживають всіх заходів для мінімізації ризиків поширення хвороби. Зранку 1 березня розпочато ретельне обстеження акваторії Дніпра, Конки, Гнилуші силами представників Національного природного парку «Нижньодніпровський», Олешківського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, ДСНС та органів місцевого самоврядування.

«Пташиний грип зараз активно розповсюджується світом, у тому числі і в Європі, через диких перелітних птахів. Розпочався сезон весняної міграції, тож всім, хто утримує домашню птицю в господарствах бажано дотримуватися рекомендацій щодо профілактики захворювання. А саме: бажано організувати безвигульне утримання птиці; утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею; забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці тощо», – зауважила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Також вона зазначила, що загибель лебедів не пов’язана з попередніми випадками масової загибелі дикої птиці в Херсонській області, втім, ці випадки ще вивчають із залученням усіх органів державної влади, в тому числі Національної поліції України.

Перегляди: 1