Головна Новини Ринок України У Запоріжжі судитимуть посадовців Держспоживслужби за побори з фермерів

У Запоріжжі судитимуть посадовців Держспоживслужби за побори з фермерів

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо злочинної групи, до якої входили посадовці Держспоживслужби. Під час війни вони реалізували схему поборів з місцевих фермерів за реєстрацію сільгосптехніки, повідомляє «ПроАгро Груп».

Завідувач сектору Держспоживслужби у Запорізькій області залучив до незаконної діяльності підлеглого та власну дружину. Користуючись змінами у законодавстві через введення воєнного стану, чиновники створювали фермерам штучні перешкоди для реєстрації техніки. Власникам для подолання «проблем» вони рекомендували звертатися до фірми дружини та вітчима завідувача сектору.

Платіж оформлювався за нібито «інформаційні послуги», після чого сільгоспвиробники отримували необхідні від Держспоживслужби документи. Вартість «консультацій», які фіктивно надавала дружина чиновника, складала від 2 до 7 тис. гривень за одну одиницю техніки. За цією схемою у 2022-23 роках на рахунки ділків було перераховано близько 3 млн. гривень. Гроші були «відмиті» купівлею елітного авто вартістю 1,4 млн. гривень, яке було оформлене на вітчима організатора схеми.

У вересні 2023 року працівники ДБР викрили схему та повідомили учасникам про підозру. Чиновники Держспоживслужби були відсторонені від службових обов’язків. Куплений на хабарі елітний автомобіль арештований.

Фігуранти обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди з використанням службового становища (ч. 3 ст. 368 КК України). Організатор схеми та його дружина ще й у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 209 КК України). Санкції статей передбачають покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Обвинувальний акт вже направлений до суду.

Перегляди: 293