Головна Ринок України Експорт/імпорт Україна цьогоріч планує вийти на довоєнний рівень експорту агропродукції

Україна цьогоріч планує вийти на довоєнний рівень експорту агропродукції

У лютому Україна експортувала більш як 5 млн. тонн агропродукції саме Чорним морем, і це – частково повернення на довоєнні рівні.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ»

«У довоєнній перспективі було більше використання портової інфраструктури Миколаївської та Херсонської областей. Подекуди ми могли вивозити і по 7-8 млн. тонн. Але за період повномасштабного вторгнення 5 млн. тонн – найбільша цифра. Це позитивно впливає на підхід виробників до планування посівних кампаній», – зауважив Марчук.

За його словами, в довоєнний період Україна експортувала близько 60-65 млн. тонн щороку. Зараз фактично залишається на тих же цифрах. Наразі планується експортувати близько 60 млн. тонн зернових культур.

Однак, зауважив Марчук, з точки зору перспектив утраченої вигоди, тобто не отримання можливості збільшити свій зерновий запас і експортувати більше, держава зазнає втрат.

«Кожного року Україна збільшує кількість вирощеної продукції. До 2021 року в середньому вирощували до 80-90 млн. тонн зернових та олійних культур. А в 2021 році – рекордні 110 млн. тонн. Відповідно, якби ми мали можливість і далі працювати в межах своєї території, то цей потенціал міг би збільшуватись, а отже середній показник з експорту міг би зрости до 75-80 млн. тонн зернових та олійних культур», – зазначив заступник голови ВАР.

Перегляди: 23