Головна Війна проти України Україна дозволить транзит російського аміаку за умови розширення «зернової угоди»

Україна дозволить транзит російського аміаку за умови розширення «зернової угоди»

Київ може дозволити транзит російського аміаку через територію України, тільки якщо Чорноморська зернова ініціатива буде розширена, зокрема включатиме більше українських портів і ширший спектр товарів.

Про це джерело в українському уряді повідомило агентству Reuters, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Суспільне».

На останніх переговорах росія заявляла про п’ять умов для подальшого продовження та розширення «зернової угоди». Серед цих умов зокрема й реанімація аміакопроводу Тольятті-Одеса.

Водночас джерело пояснило Reuters, що у тексті, узгодженому 17 травня, не згадується аміакопровід Тольятті-Одеса і транзит аміаку, тож для того, щоб охопити український маршрут, буде потрібна додаткова угода.

«Якщо угода включає аміакопровід, то Україна повинна отримати деякі додаткові речі, які слугуватимуть нашим національним інтересам. Це розширення географії угоди та переліку товарів. Тоді це може слугувати інтересам нашої країни», — сказав український посадовець на умовах анонімності.

Як додали у Reuters, росія є великим експортером аміаку, і наполягала на відновленні поставок через трубопровід з російського Тольятті до чорноморського порту «Південний» поблизу Одеси, який розрахований на перекачування до 2,5 млн тонн аміаку на рік.

Перегляди: 7