Головна Новини Ринок України Україна має шанси стати світовим лідером на ринку молока

Україна має шанси стати світовим лідером на ринку молока

Україна має всі шанси зайняти лідерську позицію на світовому ринку молока. На фоні зростаючих ринків збуту та логістичних переваг, маємо ще один вагомий плюс – відносно низьку собівартість виробництва, але без обсягів молочної продукції, її якості та стабільності поставок вихід на експортні ринки – не можливий.  Про це повідомили в Асоціації виробників молока, передає «ПроАгро Груп».

За результатами аналітичних досліджень Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC), однією із ключових передумов успіху України на глобальних ринках є собівартість виробництва молока, а саме її конкурентний рівень по відношенню до інших країн.

Аналізуючи молочні ферми України, їх управлінські та виробничі практики, IFC бачать значний потенціал у зниженні собівартості молока через збільшення врожайності кормових культур і скорочення собівартості їх вирощування, зазначили в АВМ.

За мету потрібно поставити собівартість – $0,2/кг, що є цілком досяжним рівнем для України. Досягнувши та втримуючи цей рівень, українські продукти одержать сталу конкурентну перевагу на глобальному ринку.

«Це повинна бути не випадково досягнута цифра, а дійсно стабільний рівень собівартості, досягнутий за рахунок покращення технологій, виробничих та управлінських процесів. Тобто, підвищення внутрішньої ефективності компанії», – підкреслила експерт IFC з управління ефективністю агропідприємств Ганна Клименко.

Окремі молочні ферми та переробники в Україні демонструють доволі високу прибутковість, але цих поодиноких випадків замало для того, щоб Україна зайняла достойне місце на глобальному ринку. Експортні ринки вимагають обсягів молочних продуктів, їх якості та стабільності поставок, чого можна досягти шляхом консолідації зусиль окремих гравців та створення вертикально-інтегрованої компанії.

«Згідно з оцінками міжнародних експертів, для переробника, який би хотів вигідно експортувати свою продукцію, економічно-доцільним є мати один сучасний завод з потужністю переробки щонайменше 500 тис. тонн молока на рік. І такого заводу в Україні поки що не існує. А для виробництва цих 500 тис. тонн молока необхідно, якщо брати за базис американську модель великих ферм, 5 сучасних молочних ферм по 10 тис. корів кожна з продуктивністю 10 тонн молока на корову в рік. Що своєю чергою вимагає близько 60 тис. га землі для вирощування та заготівлі грубих кормів. З точки зору глобальних ринків, це – невеликі обсяги, але цього ланцюжка постачань поки що не існує в Україні. Тому від початку Проєкту розвитку молочної галузі в Україні IFC шукає партнерів для створення такого ланцюжка», – наголосила Ганна Клименко.

Перегляди: 1