Головна Війна проти України Україна може вийти на понад 50% довоєнного обсягу зернового експорту

Україна може вийти на понад 50% довоєнного обсягу зернового експорту

Показник експорту зернових та олійних культур в серпні може сягнути 4 млн. тонн, що становить більш ніж 50% довоєнного рівня.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Україна наразі демонструє досить непогані обсяги експорту зернових та олійних культур. За липень нам вдалося перевезти майже 3 млн. тонн, а за підсумками серпня ми можемо вийти на показник десь близько 4 млн. тонн зернових та олійних. Це навіть більше ніж 50% довоєнних показників», — сказав Марчук.

Він також нагадав, що минулого року Україна, використовуючи різні логістичні шляхи, щомісячно експортувала близько 6 млн. тонн сільськогосподарської продукції. Тому відновлення морських перевезень через порти «великої Одеси» сприятиме збільшенню експортного потенціалу.

«Я нагадаю, що маючи морські порти, минулого року ми навантажували близько 6 млн тонн щомісяця. Так що потенціал для використання різних шляхів експорту зростає. Питання лише в забезпеченні безпечного руху кораблів у Чорному морі. З наших морських портів вже вийшло 27 кораблів. Ще 18 стоять на завантаження, а 40 подали заявки на входження. Якщо ми хочемо вийти на довоєнний рівень, нам потрібно через чорноморські порти завантажувати щомісяця десь 80-100 кораблів», — сказав Марчук.

За 20 днів з початку роботи «зернового коридору» з українських морських портів вийшло 27 суден з агропродукцією, на борту яких сукупно 670 тис. тонн агропродукції.

Перегляди: 6