Головна Війна проти України Україна просуває будівництво залізниці через Польщу до литовського порту Клайпеда

Україна просуває будівництво залізниці через Польщу до литовського порту Клайпеда

В Україну прибула делегація економічного комітету Сейму Литовської Республіки. До її складу увійшли також представники низки профільних асоціацій Литви – будівельників, виробників зерна, торгово-промислових палат.

Головною метою співпраці литовських партнерів з українськими профільними асоціаціями є сприяння українському експорту, що має значні логістичні труднощі внаслідок  блокування портів росією, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Мав лише два прохання до наших партнерів – сприяти розблокуванню портів та допомогти збудувати 300 км залізничної колії на території Польщі для прямих поставок зерна в литовський порт Клайпеда. Цей порт щороку зможе відправляти 20 млн. тонн агропродукції. Отримав повну підтримку цього проєкту від литовських партнерів», – розповів за підсумками зустрічі голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун.

Члени комітету Сейму Литви зазначили, що наразі основна проблема перевезення залізницею до портів Клайпеди та інших європейських портів полягає в несинхронізованості широких українських залізничних колій та вузьких європейських. Розбудова вузьких колій в Україні займе чимало часу, а питання експорту критичне. Тому Литва також пропонує розширити ділянку, що проходить через Польщу в Литву, і це буде спеціальна широка колія, яка дасть змогу не втрачати час і зусилля на перевантаження вагонів.

Також на зустрічі обговорювалась загроза глобального голоду через руйнацію зернової логістики в Україні внаслідок війни з рф. Один з варіантів вирішення проблеми  – налагодження експорту українського зерна через литовські порти.

Раніше повідомлялося, що в США обговорюється можливість тимчасового скасування санкцій щодо експорту білоруських добрив в обмін на доставку зерна з України залізницею транзитом через білорусь до литовського порту Клайпеда.

Перегляди: 4