Україна скорочує виробництво і експорт борошна, тоді як імпорт житнього та пшеничного борошна в країну зростає.
Про це розповів директор асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.
Зниження виробництва і експорту борошна обумовлено підвищенням внутрішніх цін на пшеницю другого класу, частка якої в собівартості борошна складає 70-80%.
«На тлі втрат експортних ринків зростає імпорт борошна в Україну. До житнього борошна додалася пшеничне борошно і пшениця з Білорусі. Крім того, зростає імпорт борошна з Туреччини та Італії. Це серйозно б’є по нашій борошномельної галузі. Потім цей удар відчують на собі вітчизняне хлібопечення, кондитерське і макаронне виробництво», – зауважив експерт.
Експортний потенціал вітчизняних борошномелів – 400 тис. тонн борошна. Такий обсяг реалізовувався за кордон у 2014-2016 роках, коли при експорті продуктів переробки відшкодувався ПДВ, а при торгівлі зерном – ні.
«Тоді державна підтримка давала можливість переробним підприємствам робити закупівлі за конкурентними цінами з експортерами та в цілому давала поштовх для розвитку борошномельних підприємств. Так, у 2016-2017 роках був побудований цілий ряд нових млинів, що працюють і зараз. Галузь ожила. А зараз вона в стагнації », – зазначив Родіон Рибчинський.
За його прогнозами, в нинішньому сезоні буде експортовано 120-130 тис. тонн борошна при загальному виробництві менше 1,9 млн. тонн.
«Падіння експорту борошна колосальне. Щороку закриваються десятки млинів. Це наслідок повної відсутності державної політики щодо виробників харчових продуктів. В результаті виробництво скорочується в усіх напрямках, не тільки борошномельному. Такі тенденції характерні і для м’ясної, і для молочної галузі», – прокоментував Родіон Рибчинський.