Головна Економіка і аграрна політика Україна та ЄС починають перегляд торговельної частини Угоди про асоціацію

Україна та ЄС починають перегляд торговельної частини Угоди про асоціацію

Сьогодні, 11 лютого, в Брюсселі відбудеться Рада асоціації Україна-ЄС – найголовніша урядова подія року у відносинах України та Європейського Союзу.  

Напередодні віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс  заявив, що цього року обидві сторони починають процес перегляду Угоди про асоціацію у частині про торгівлю товарами. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

«Ми з нетерпінням чекаємо на перегляд лібералізації торгівлі товарами, як це передбачено ст. 29 Угоди про асоціацію через 5 років після набрання чинності, що має відбутися вже цього року», – сказав Домбровскіс вчора на прес-конференції в Брюселі після зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

За його словами, це стане дуже важливим кроком, «щоб посилювати доступ до наших ринків, і це ще раз підтверджує той динамічний характер при реалізації Угоди про асоціацію, якого ми дотримуємося».

Своєю чергою Денис Шмигаль підкреслив, що перегляд Угоди сприятиме збільшення товарообігу України та ЄС і подальшому зближенню економік.

«Сподіваємось, що наші переговори дозволять збільшити об’єм квот, які передбачає наша угода з ЄС», – сказав Шмигаль, додавши, що український уряд залишається “відданим курсу проєвропейських реформ”.

Нагадаємо, цього тижня Асоціації «М’ясної галузі» закликала Кабінет міністрів і Верховну Раду не збільшувати квоту безмитного імпорту свинини з ЄС, яка наразі становить 20 тис. тонн на рік, оскільки це спричинить занепад промислового свинарства і складе загрозу для продовольчої безпеки України.

Перегляди: 1