Головна Тваринництво Молоковиробництво Україна втрачає експортний потенціал молочної галузі

Україна втрачає експортний потенціал молочної галузі

На тлі триваючої кризи в молочній галузі в Україні в останні роки суттєво знизились обсяги експорту молокопродуктів. На цьому зауважив завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки», Леонід Тулуш, оцінюючи прогнозні обсяги експорту молочної продукції у 2021 році.

Як передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію наукової установи, з 2018 року обсяги експорту молокопродуктів суттєво знижуються. Якщо у 2018 році обсяг експорту у перерахунку на молоко перевищував 800 тис. тонн, то у 2021 році він очікується на рівні лише 350 тис. тонн, тобто складе лише 44% відповідного показника 2018 року, 62 % – показника 2019 року та 92 % минулорічного обсягу експорту молокопродуктів у перерахунку на молоко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, обсяги експорту – у натуральному виразі – окремих груп молокопродуктів знизились у 2021 році проти показників 2018 року:

  • масла – на 68%;
  • молока та вершків згущених – на 33%;
  • молока та вершків не згущених – на 31%;
  • молочної сироватки – на 25%;
  • сирів – на 21%.

Лише обсяги експорту (у натуральному виразі) кисломолочної продукції (0403) поки що залишаються на рівні 2018 року, зазначив експерт.

За його словами, зниження обсягів експорту молокопродуктів триватиме і у 2021 році, хоча й буде не таким різким, як у попередніх 2019-2020 роках. А з огляду на те, що ціна молочної сировини в Україні у другій половині 2021 року суттєво перевищувала відповідний показник у країнах Східної Європи, тренд на зниження обсягів експорту молокопродуктів збережеться й у 2022 році.

Леонід Тулуш відзначив, якщо у 2020 році Україна перетворилась на країну – нетто-імпортера молока, то у 2021 році вона укріпилась у цьому статусі. Внаслідок відсутності належних обсягів державної підтримки вітчизняним молокопереробним підприємствам, зазначив він, складно конкурувати на світовому ринку з країнами з розвиненою молочною галуззю.

До 2017 року, нагадав експерт, Україна мала дієвий інструмент підтримки тваринницьких галузей – спеціальний режим справляння податку на додану вартість, застосування якого дозволяло забезпечувати цінову доступність молокопродуктів. Скасовуючи спецрежим ПДВ, держава обіцяла компенсувати втрати – в першу чергу суб’єктам, що здійснюють діяльність у сфері тваринництва – за рахунок виділення належного обсягу бюджетних дотацій.

Проте, якщо у 2018-2019 роках на розвиток тваринництва в «аграрній частині» державного бюджету передбачалось 4 млрд. грн., то у 2020-2021 роках обсяги підтримки цієї галузі знизились до 1,1 млрд. грн. А у Державному бюджеті України на 2022 рік на стимулювання розвитку молочної галузі, яка забезпечує випуск продукції в обсязі понад 100 млрд. грн., буде спрямовано лише близько 600 млн. грн. бюджетної підтримки, зазначив науковець.

«Очевидно, що за таких умов виправити кризову ситуацію в молочній галузі не вдасться. У разі збереження наявного підходу до державної підтримки розвитку молочної галузі Україна вже в найближчій перспективі може повністю втратити експортний потенціал в частині молочної продукції, що в свою чергу, призведе до зменшення обсягів молокопереробки та втрати частини молокопереробних потужностей», – підсумував Леонід Тулуш.

Перегляди: 3