Головна Ринок України Експорт/імпорт Україні вигідна заборона ЄС на імпорт насіння соняшнику, – Степан Капшук

Україні вигідна заборона ЄС на імпорт насіння соняшнику, – Степан Капшук

Україні вигідна введена ЄС заборона на імпорт насіння соняшнику до п’яти сусідніх країн, оскільки вітчизняні олійноекстракційні заводи не забезпечені в достатній кількості сировиною і постійно відчувають її дефіцит.

Про це повідомив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«До війни в Україні налічувалося 108 заводів із виробництва олії. Сумарно вони могли виробляти 24 млн. тонн олії, з яких 10 млн. тонн – соняшникової. Однак цим підприємствам ніколи не вдавалося працювати на повну потужність через брак сировини, яку Україна експортувала. У найкращі сезони олійноекстракційним заводам вдавалося отримати 19 млн. тонн олії», – пояснив голова галузевої асоціації.

Він повідомив, що раніше потенціал українських олійноекстракційних заводів давав змогу виробляти 40-50 тис. тонн олії на добу. Через воєнні дії в Україні перестали працювати близько десятка великих операторів, тому щодня заводи виробляють 35 тис. тонн олії.

Капшук нагадав, що «Укроліяпром» не перешкоджає експорту насіння соняшнику, але пропонує запровадити механізм додаткового збору, зокрема, квотування експорту.

Перегляди: 5