Головна Економіка і аграрна політика Українські картоплярі закликають дзеркально відповісти Молдові на заборону імпорту

Українські картоплярі закликають дзеркально відповісти Молдові на заборону імпорту

Українська асоціація виробників картоплі (УАВК) закликає уряд відстояти право українських виробників вільно експортувати картоплю та продукти переробки з неї до Республіки Молдова. У разі негативного вирішення питання запровадити дзеркальні заходи і заборонити поставки в Україну з Молдови картоплі, овочів та фруктів, а також усіх товарних позицій зі списку свіжої та переробленої продукції рослинного походження, запропонованих для переважної реалізації в супермаркетах Республіки Молдова.

Як повідомляє «ПроАгро Груп», відповідне звернення УАВК надіслала прем’єр-міністру України Віталія Шмигалю, голові Держпродспоживслужби Владиславі Магалецькій, заступникам міністра економіки Тарасу Качці та Олегу Романішину, яких попросила створити робочу групу із захисту національних інтересів.

«Республіка Молдова наразі залишається єдиним експортним каналом збуту української картоплі, – нагадали в асоціації. – Втрата єдиного експортного каналу, за яким наразі продається на зовнішні ринки українська картопля, зробить наш продукт абсолютно «невиїздним», що може призвести до катастрофічних наслідків, особливо якщо зважити на те, що 2021 року площі під промисловим картоплярством в Україні збільшено на 13-15%. У разі гарного врожаю та за відсутності можливостей експорту Україна «захлинеться» від перевиробництва, що 2022 року позначиться на різкому скороченні площ під вирощеною промислово картоплею», – йдеться у зверненні.

УАВК нагадала, що у 2018-2019 роках трейдингові компанії активно скуповували картоплю в українських виробників і постачали її в Молдову, якій на той момент бракувало власної продукції.

«Країна потерпала від посухи, виробників не підтримував уряд і не надавав допомоги на встановлення зрошення. Логічно, що країна змушена була імпортувати картоплю і з України, і з Білорусі, і з РФ», – говорять експерти УАВК.

УАВК звернула увагу урядовців на те, що у 2020-2021 роках Україна вперше за роки незалежності розпочала імпорт картоплі з Республіки Молдова, який 2020 року становив 438 тонн, а за 3 місяці поточного року досяг 468 тонн.

В асоціації переконані, що законодавчі новації щодо змін положень Закону Республіки Молдова №225 від 4 грудня 2020 року «Про внесення змін до деяких нормативних актів» пов’язані з відстоюванням інтересів вітчизняного виробника, а також недружніми діями проти України, що є порушенням правил вільної торгівлі згідно міжнародних документів СОТ.

Перегляди: 2