Головна Економіка і аграрна політика Уряд розглядає можливість обмеження експорту пшениці у другій половині 2021/22 МР

Уряд розглядає можливість обмеження експорту пшениці у другій половині 2021/22 МР

Україна розгляне питання про обмеження експорту борошномельної пшениці в першій половині 2022 року, а чиновники, як очікується, приймуть рішення з цього питання в середині січня.

Як передає «ПроАгро Груп», про це з поінформованих джерел стало відомо агентству Reuters.

Урядові чиновники занепокоєні, що потужний експорт підвищить внутрішні ціни на високоякісну хлібопекарську пшеницю, що зробить основний продукт ще дорожчим при тому, що інфляція в країні близька до максимуму 2018 року.

«На нещодавній зустрічі в аграрному міністерстві чиновники вказали, що обмеження можливі, оскільки темпи експорту занадто високі», – повідомило одне з джерел.

Попит на українську пшеницю залишається активним через те, що основний конкурент – Росія  обкладає експорт своєї зернової митом і таким чином також намагається контролювати внутрішній тиск на ціни.

Наразі Україна експортувала 15,6 млн. тонн пшениці з початку 2021/22 МР, що на 27% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За словами аналітиків і трейдерів, країна може поставити лише приблизно на 10 мільйонів тонн більше – до 4 мільйонів тонн продовольчої пшениці та 6 мільйонів тонн фуражної пшениці – без шкоди для власних потреб.

Перегляди: 6