Головна Ринок України Експорт/імпорт Уряд Румунії домовився з фермерами, але питання блокади кордону не вирішене

Уряд Румунії домовився з фермерами, але питання блокади кордону не вирішене

Міністерство сільського господарства Румунії та представники великих сільськогосподарських організацій досягли домовленості щодо низки вимог фермерів, які протестують і блокують кордон з Україною.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що угода включає 13 вимог фермерів. Обговорення триватимуть, щоб знайти компроміс щодо невирішених запитів передає «ПроАгро Груп» з посиланням на УНІАН.

Як пише видання Euractiv, уряд зобов’язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики. Крім того, уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, завданих імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Представник фермерів Маріус Міку вказав, що важливо до 31 січня надати відступ від обов’язкових правил сівозміни та 4% перелогових земель на кожній фермі. За його словами, угоду підписали після більш ніж трьох годин переговорів, але вона не означає негайного припинення протесту, оскільки майбутні переговори з перевізниками, які триватимуть до 18 січня, можуть вплинути на їх тривалість.

Перегляди: 9