Головна Війна проти України USDA знизив прогноз експорту пшениці з України на 4 млн., кукурудзи –...

USDA знизив прогноз експорту пшениці з України на 4 млн., кукурудзи – на 6 млн. тонн

У опублікованому вчора березневому звіті Мінсільгоспу США щодо світового балансу зерна на 2021/22 МР урядові аналітики знизили прогноз експорту української пшениці на 4 млн. тонн у порівнянні з попередньою, лютневою оцінкою – до 20 млн. тонн. Прогноз експорту кукурудзи знижений ще більше – на 6 млн. тонн, до 27,5 млн. тонн.

Також USDA знизив прогноз експорту російської пшениці у поточному сезоні на 3 млн. тонн – до 32 млн. тонн. Щодо кукурудзи, обсяг її експорту з РФ залишено на попередньому рівні – 4,5 млн. тонн.  

Звіт починається з оцінки впливу розв’язаної РФ війни в Україні на світовий ринок зерна. Зазначається, що на скорочення експорту безпосередньо впливає закриття українських портів з 24 лютого – дати вторгнення. В той же час російське зерно стає невиїзним через перестороги морського транспорту до входу в порти Азовського й Чорного морів з огляду на високі безпекові ризики, а також ускладнення фінансових розрахунків.

Скорочення експорту вплине на збільшення залишків зерна в Україні та РФ на кінець маркетингового року. Так, кінцеві залишки пшениці в Україні  USDA оцінив у 5 млн. тонн, що на 3 млн. тонн більше, ніж прогнозувалося у лютневому звіті, залишки кукурудзи – у 4,3 млн. тонн проти 1,4 млн. тонн місяць тому. Водночас залишки російської пшениці зростуть до 13,1 млн. тонн проти 10,6 млн. тонн за попередньою оцінкою.

Перегляди: 3