Головна Війна проти України Усі країни платять свою ціну за агресію рф проти України, – Микола...

Усі країни платять свою ціну за агресію рф проти України, – Микола Сольський

Кожна країна світу платить свою ціну за російську війну через спричинений нею дефіцит зерна та інфляцію.

Про це заявив у середу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на зустрічі міністерського рівня у штаб-квартирі ООН, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Хочу наголосити, що через дефіцит зерна та інфляцію кожна країна у світі вже платить ціну за агресію росії проти України. Зростання цін на харчові продукти вже відчули чи відчують громадяни всіх країн світу, у тому числі й розвинених». – сказав він.

Сольський наголосив, що до 24 лютого Україна експортувала через свої морські порти 5 млн. тонн зерна на місяць. У березні експорт скоротився до 200 тис. тонн, у квітні становив близько 1,1 млн. Це означає, що понад 20 млн. тонн зерна та інших культур, вирощених торік, не потрапили на світовий ринок, додав він.

За його словами, цього року Україна очікує врожай на рівні 50% від торішнього, оскільки більшість озимої пшениці було посіяно на сході та півдні України, де тривають бойові дії. Крім того, росіяни активно крадуть зерно з окупованих територій.

«Фермери не зможуть там збирати врожай і не робитимуть цього», – підкресли міністр.

Цього літа на карту буде поставлено долю трьох урожаїв: торішнього, «який ми не в змозі повністю експортувати», цьогорічного, «бо зберемо лише половину врожаю», та майбутнього, оскільки «фермери не сіятимуть озиму пшеницю у звичних обсягах», пояснив міністр.

Через російську війну проти України світові ціни на пшеницю та кукурудзу вже зросли більш як на 20%, що спричинило подорожчання основних харчових продуктів, зазначив він.

Глобальну продовольчу безпеку може бути гарантовано лише в разі припинення війни рф проти України та розблокування експорту української сільськогосппродукції, підкреслив Сольський.

Перегляди: 3