Головна Економіка і аграрна політика УЗА стурбована припиненням дії в Україні низки зернових стандартів

УЗА стурбована припиненням дії в Україні низки зернових стандартів

Українська зернова асоціація вкрай стурбована ситуацією, яка склалася в Україні через припинення зернових стандартів з 1 січня 2022 року в той час, як нових державних стандартів чи регламентів не розроблено.

Така ситуація може спричинити хаос на внутрішньому ринку зернових та зернопродуктів, повідомляє «ПроАго Груп» з посиланням на інформацію УЗА.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року наказами ДП «УкрНДНЦ» скасовано нормативні документи – ДСТУ в сфері зерна та зернопродуктів. При цьому, застосування національних/державних стандартів в зерновій галузі в Україні є обов’язковим, що підтверджено Законом України про зерно та ринок зерна в Україні ст.1 п.27 та ст.21 та передбачено п.2 ст.23 Закону України про стандартизацію.

Так, дія скасованих стандартів була припинена 9 грудня 2014 року на території України на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Проте, згідно з наказами ДП «УкрНДНЦ» дію деяких стандартів було поновлено до 1 січня 2022 року, аби ринок мав стандарти для роботи.

В асоціації підкреслили, що більшість зазначених стандартів має важливе значення і застосовується для визначення порядку та методології здійснення контролю якості у сфері заготівлі, зберігання, переробки, транспортування та експорту зерна. За методиками цих стандартів визначаються основні та класоутворюючі показники якості зерна, включені в Національні стандарти України, на всі зернові культури, які виробляються в Україні.

«Наразі серед чинних в Україні ДСТУ гармонізованих з міжнародними стандартами та стандартами ЄС відсутні будь-які методики, які можна застосувати на заміну зазначених вище. Тому підприємства, які займаються зберіганням зерна, повинні знати та погодити з власниками зерна, за якими нормативними документами будуть визначатися показники якості зерна при прийманні, зберіганні та відвантаженні, в тому числі для розрахунків за зернову продукцію, починаючи з 01.01.2022 року, адже відсутність стандартних або придатних до вимірювання методик визначення показників якості зерна, що передбачені Національними стандартами України на всі зернові культури (пшениця, ячмінь, кукурудза, сорго та інші), скасовують їх дію», – зазначили в аосціації.

УЗА звертається до  Кабінету міністрів, Мінекономіки, Мінагрополітики та ДП «УкрНДНЦ» вирішити виниклу проблему з відсутністю стандартів, які є обов’язковими на зерновому ринку відповідно до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні». Зокрема, УЗА вважає за необхідне продовжити дію зазначених зернових стандартів та забезпечити дію обов’язкових національних зернових стандартів України, що містять посилання на скасовані ГОСТ. Також потрібно зобов’язати технічний комітет ТК-170, в термін, на який буде подовжено дію зазначених ГОСТ, розробити та запровадити державні стандарти, що замінять скасовані.

Як повідомлялося, з 1 січня 2022 року в Україні скасована низка нормативних документів – стандартів групи ГОСТ у сфері зерна та зерно продуктів, у зв’язку з чим свою стурбованість висловила Європейська Бізнес Асоціація.

Перегляди: 4